Menu

Interviu cu inspiratia:Adina Pescarus


Am fi tentaţi să credem că inspiraţia vine numai din lucruri grandioase, vizibile şi chiar palpabile. Nu cred că mai este nevoie să ne întrebăm “de ce?”, trăind într-o lume din ce în ce mai superficială! Şi totuşi, entuziasmul creator vine din lucruri simple şi puţini sunt oamenii înzestraţi cu talentul dezvoltării acestuia. Dar şi mai puţine sunt persoanele care dezvoltă în paralel vocaţii, punând inspiraţia ca piatră de temelie la împlinirea acestora. Una dintre aceste persoane are doar 17 ani şi este elevă a liceului “Lucian Blaga”, în clasa a XI-a, profilul matematică-informatică-engleză intensiv. Adina Pescăruş – căci despre ea este vorba – a fost înzestrată de Dumnezeu cu un talent literar deosebit, obţinând peste 100 de diplome la diferite concursuri şi competiţii, printre care şi 5 olimpiade naţionale, unde a obţinut 3 premii speciale şi 2 menţiuni. A studiat vioara timp de 8 ani, în prezent fiind membră a orchestrei Casei de Cultură “Eugen Nicoară”, sub îndrumarea domnului Ioan Conţiu. Totodată, în cadrul liceului participă alături de psihologul şcolar Bojte Kinga şi la diverse campanii şi acţiuni de voluntariat în sprijinul vârstnicilor dar şi a tinerilor cu nevoi speciale asistaţi, aflaţi în centre de îngrijire şi case de copii. Nu mare mi-a fost mirarea când la întrebarea “ce ai vrea să urmezi după terminarea liceului?” am primit un răspuns hotărât: “Medicina!”
Reporter: Ce exemple ai avut până în prezent?
Adina Pescăruş : Înclinaţia spre studiu a pornit din familie. Părinţii m-au sprijinit mereu, fără a mă orienta spre vreo materie anume. Din punctul acesta de vedere le mulţumesc, întruct m-au ajutat să-mi dezvolt mai multe laturi. Nu pot să zic că am avut probleme la vreo materie, tocmai pentru că nu m-am axat pe ceva ce-mi place. Curiozitatea m-a făcut să vreau să ştiu câte puţin din toate.

R. : Scrierile literare ţi-au fost foarte apreciate în cadrul concursurilor şi olimpiadelor la care ai participat. Cum ai început să scrii ?
A.P. : Pregătindu-mă pentru olimpiadele de limba şi literatura română încă din clasa a V-a, mi-am dat seama că sunt apreciată din punct de vedere literar, iar acest lucru mi-a dat o oarecare siguranţă şi încredere în mine. Talentul, dacă pot să-l numesc astfel, l-am dezvoltat cu timpul, fiind doar un hobby şi nu o prioritate, cel puţin nu momentan.
R. : Ce te-a determinat să te pregăteşti din timp pentru admiterea la Facultatea de Medicină ?
A.P. : Imi place foarte mult biologia şi recunosc că mă fascinează tot ceea ce înseamnă corp uman. De asemenea, îmi place să lucrez cu oamenii şi realizez complexitatea acestei meserii. Nu am ştiut dintotdeauna că asta vreau să fac. A venit natural şi sunt sigură că asta mă reprezintă cel mai bine.

R. : Cum crezi că arată latura practică a acestei meserii?
A.P. : Pregătirea pentru probele practice a olimpiadelor mi-a dezvoltat atât abilităţile de comunicare cât şi pe cele de aplicabilitate. Proba practică pentru olimpiada naţională de biologie a necesitat o pregătire temeinică, prin vizualizare de mulaje, preparate microscopice, mici experimente, lucruri care m-au adus mai aproape de meseria pe care vreau să o îmbraţişez. Eu cred că trebuie dezvoltate în paralel mai multe laturi, cum ar fi : comunicarea, observarea, răbdarea, dedicarea. Latura practică implică oameni, cu tot cu sentimente. Pe lângă multitudinea de informații învățate, cred că latura umană trebuie să aibă un punct foarte bine definit în această meserie. Și, dacă ar fi să definesc „latura practică” într-un singur cuvânt, ar fi „implicare”.

R. : Ce anume îţi place să faci în timpul liber?
A.P. : În puţinul timp liber de care dispun, îmi place să citesc, să cânt la vioară, să fac fotografii şi să călătoresc. Îmi place diversitatea, îmi place să cunosc oameni şi locuri noi. Dar cel mai mult îmi plac acţiunile de voluntariat pe care reuşim, împreună cu echipa din care fac parte, condusă de doamna profesoară Bojte Kinga, să le realizăm.

R. : Cum reuşeşti să-ți organizezi un orar atât de activ ?
A.P. : Nu este uşor, dar atunci când eşti motivat este mai simplu. Sunt activităţi obositoare din punct de vedere al timpului, dar recreative. De exemplu, mă văd şi în timpul facultăţii implicată în acţiuni de voluntariat, dar mai ales făcând parte din orchestra Casei de Cultură. Sunt activităţi ce m-au dezvoltat şi mi-au dat încredere în mine. Timpul petrecut alături de oameni este cel mai valoros si unul dintre cei mai buni profesori !

R. : Cum te-ai caracteriza în câteva cuvinte ?
A.P. : Ambiţioasă, creativă şi optimistă.
Bianca Someșan

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

ARTA FOTOGRAFICA UN ALT MOD DE A PASI IN VIATA
PAULA VREA SA TRAIASCA! IMPREUNA O PUTEM AJUTA.
MURESAN MARIA MISS TINERET VREA SA DEVINA CHIRURG CARDIOLOG
CRISTIAN ASZALOS O REVELATIE IN PRESA SPORTIVA
S.O.S CĂTRE AUTORITĂŢILE LOCALE: PREŢUIŢI ULTIMII 7 VETERANI DE RĂZBOI AI REGHINULUI!
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
GALA SPORTULUI REGHINEAN
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
Numele soluţiilor de securitate privată este LEX GUARD SECURITY!
NAVALIREA TATARILOR LA REGHIN
Florin Vos cel mai mediatizat artist reghinean
Spectacol folcloric de dragobete
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
Adio mama, adio tata. Hai liberare!
Obiective... demarare...  rezultate... start
Clubul Dansul Viorilor a fost vizitat de Mos Craciun
Reghin Iubirea Mea
MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE
 Mihnea Ionut Ognean, copilul minune campion mondial la 7 ani
Cine mai adopta cainii fara stapan ?
Ordine si Siguranta Publica, dezideratul Politiei Locale
NUNTA LA CASTEL
Elixirul frumusetii la "Felly"
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR.
PASTORALA DE SFINTELE PASTI 2013
Carmen Ioana Frandeș– model inspirațional
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
Prof. Ioana Crișan a 5 ani de la întoarcerea  către  strămoși
VLAD URSAN UN INGER FARA ARIPI
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
MESAJUL PRIMARULUI MARIA PRECUP
SAMBATA LA ZILELE REGHINULUI
Noul sef al Institutului National de Statistica este o mureseanca
NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
DACA FRUMUSETEA AR AVEA IZ DE TOAMNA
ZILELE REGHINULUI EDITIA 2013
A fost odata…
Doctorul Liviu Moraru s-a mutat printre îngeri
LOREDANA CATANA - FEMEIA CARE GASESTE MEREU INSPIRATIE SA-SI INDEPLINEASCA VISELE