Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
GALA SPORTULUI REGHINEAN
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
Drepturile banesti pentru ajutorul de încalzire
Elixirul frumusetii la "Felly"
Omagiu  ultimului om de stiinta autodidact al Transilvaniei Kohl Istvan
EDUCATIA CEA MAI PUTERNICA ARMA PENTRU A SCHIMBA LUMEA
Ispas Alexandru - 100 de ani sarbatoriti la Reghin
Obiective... demarare...  rezultate... start
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
ACCIDENT GRAV LA SUSENI
INVATATURA DA OMULUI DEMINITATE
Fiti frumoase, doamnelor.
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
LOREDANA CATANA - FEMEIA CARE GASESTE MEREU INSPIRATIE SA-SI INDEPLINEASCA VISELE
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
Gall Rozalia are nevoie de 2000 de Euro care îi pot salva vederea
INVAZIA TATARILOR LA REGHIN
Club Dogma, muzica faina pentru oameni faini!
Ghita Zileriu  la Reghinul in direct
 Mihnea Ionut Ognean, copilul minune campion mondial la 7 ani
ADI MOLNAR REVINE LA REGHIN
Numele soluţiilor de securitate privată este LEX GUARD SECURITY!
DORINTA DE A VISA, INSPIRATIA DE A TRAI!
Sindicatul Pensionarilor Reghin da utilitate varstnicilor
Colindul fulgilor de nea
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
Cine mai adopta cainii fara stapan ?
PAULA VREA SA TRAIASCA! IMPREUNA O PUTEM AJUTA.
TARGUL MESTERILOR POPULARI SI FESTIVAL NATIONAL DE POEZIE LA REGHIN
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
Vizi Imre "Impecabil"
UN REGHINEAN ARE SANSA SA DEVINA CAMPION NATIONAL LA CULTURISM
164 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU
PASTORALA DE SFINTELE PASTI 2013
Ziua Culturii nationale la Reghin
La Multi Ani 2013!