Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Reghin Iubirea Mea
INFRACTIUNI RUTIERE
Moment Solemn in Jandarmeria Mureseana
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
EDUCATIA CEA MAI PUTERNICA ARMA PENTRU A SCHIMBA LUMEA
ZILELE BIBLIOTECII
ANDREEA MORARIU, MISS ARTE, VREA SA AJUNGA O INTERPRETA DE TALIE NATIONALA
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
SAVA ALEXANDRU FLORIN - MUZICA ESTE EFORTUL MEU DUREROS SI EUFORIC
NAVALIREA TATARILOR LA REGHIN
Suspecti de furturi identificati
Cine mai adopta cainii fara stapan ?
PAULA VREA SA TRAIASCA! IMPREUNA O PUTEM AJUTA.
MAGDA PUSKAS
BISERICA DIN HABIC A FOST RESFINTITA
PROGRAMUL FARMACIILOR REGHINENE IN AUGUST
 Multumim Radu Tuculescu pentru „ARS MARIS” a sasea oara
8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii
INVAZIA TATARILOR LA REGHIN
 Aquaserv Reghin la raport, cu Ionut Gabriel Dumitrache
SIGURANTA NU ESTE UN JOC DE NOROC
Două echipe mureșene față în față în sferturile de finală ale Cupei României la futsal
UN REGHINEAN ARE SANSA SA DEVINA CAMPION NATIONAL LA CULTURISM
Asociatiile de Proprietari din Cartierul Unirii executate silit datorita debitelor la RAGCL
SCDCO Reghin vrea sa omologheze la Reghin o noua rasa
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR
Fiti frumoase, doamnelor.
Prof. Ioana Crișan a 5 ani de la întoarcerea  către  strămoși
CONFISCARI DE BRAZI
Suspect de braconaj piscicol - identificat
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale
Roxana Marian: "As poza in Playboy”
Tabara de Schi la Toplita
Doctorul Liviu Moraru s-a mutat printre îngeri
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
RAPORTUL ITM MURES
MARIA BORZAN IN LUNA MARTIE
Secretul unei casnicii - familia Maior