Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

SIGURANTA NU ESTE UN JOC DE NOROC
S.P.C.L.E.P REGHIN DESERVEŞTE 92.000 DE LOCUITORI
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
Disparitie
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
PASTORALA DE SFINTELE PASTI 2013
Fiti frumoase, doamnelor.
SAMBATA LA ZILELE REGHINULUI
Editorial - Radu Tuculescu
S-A INTORS LA PRIMA DRAGOSTE: RADIO-UL
COD GALBEN DE CANICULA
DACA FRUMUSETEA AR AVEA IZ DE TOAMNA
VLAD URSAN UN INGER FARA ARIPI
RAPORTUL ITM MURES
DORINTA DE A VISA, INSPIRATIA DE A TRAI!
Roadele toamnei scoase la iveala de Ziua Recoltei
ZILELE BIBLIOTECII
ANCA SUCIU O FRUMUSETE APARTE!
Reuniune culturala
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
Irina Sular versus Luca Anamaria
PRIMARIA REGHIN VA INVITA LA PATINOAR!
Suspecti de furturi identificati
Numele soluţiilor de securitate privată este LEX GUARD SECURITY!
CONFERINTA DE INSTRUIRE A PRODUCATORILOR AGRICOLI LA REGHIN
Sandor Jozsef, reghineanul care a transformat terapiile cu sare intr-o afacere profitabila
LUCHIAN PANTEA, UN ACTOR NECONVENTIONAL
Adio mama, adio tata. Hai liberare!
LISTA ELEVILOR REGHINENI PREMIANTI LA OLIMPIADE SAU CONCURSURI SCOLARE
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
Temnita Reghinului
SILVA REGHIN PRIMA FABRICA DIN ROMANIA CARE A FACUT EXPORT DE BERE
DUPA 25 DE ANI, AU REINCEPUT SERBARILE IERNII LA REGHIN
CAMPANIA UMANITARA NORA CHIFOR
Szocs Peter - lupta de 8 ani împotriva cancerului
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
Idealuri
A fost odata…
ALEX NUT, REGHINEANUL CARE S-A ANTRENAT CU COREGRAFUL LUI MICHAEL JACKSON
Biblioteca Municipala cauta parteneri pentru Reghinul cultural