Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR.
Spectacol folcloric de dragobete
MURESAN MARIA MISS TINERET VREA SA DEVINA CHIRURG CARDIOLOG
DORINTA DE A VISA, INSPIRATIA DE A TRAI!
Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
PROGRAMUL FARMACIILOR REGHINENE IN AUGUST
Ghita Zileriu  la Reghinul in direct
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
Dragobetele a sarutat fetele anul acesta si la Reghin
Disparitie
ROXANA SUCIU, REGHINEANCA CU DIMENSIUNI APROAPE DE PERFECTIUNE
ANDREEA SUCIU: "SUNT CEEA CE MI-AM DORIT SA FIU"
Szocs Peter - lupta de 8 ani împotriva cancerului
PESTE 4 MILIOANE DE INSTRUMENTE PRODUSE LA REGHIN
Idealuri
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
ORICE SUCCES AL UNUI REGHINEAN ESTE SUCCESUL TUTUROR REGHINENILOR
FII SATULUI IN HABIC
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
Parteneriat politie- cetateni
MARIUS PORTIK SI ALEXANDRA COTOI PREZINTA ZILELE REGHINULUI
Holera si ciuma neagra in istoria Reghinului
PROGRAMUL DE DUMUNICA A ZILELOR REGHINULUI
 Multumim Radu Tuculescu pentru „ARS MARIS” a sasea oara
Portret de artist: Moldovan Simion
Vant puternic si viscol pana marti
Romania ar putea interzice mai multe tipuri de tigari.
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
REPOPULAREA REGHINULUI
EDUCATIA CEA MAI PUTERNICA ARMA PENTRU A SCHIMBA LUMEA
La Multi Ani 2013!
8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii
Prof. Ioana Crișan a 5 ani de la întoarcerea  către  strămoși
DORINA FRENŢ, CONTABILA CARE A DESCOPERIT ÎN AŢĂ ŞI AC O SURSĂ DE VENIT CONSTANTĂ ÎN VIAŢĂ
Ziua Portilor deschise la Politia Reghin
Suspect de braconaj piscicol - identificat
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
In atentia persoanelor cu dizabilitati si a apartinatorilor acestora
DAREGHINTV CASTIGATOAREA SIMFEST 2013