Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

FINALUL ZILELOR REGHINENE
Din 6 ianuarie se schimba modul de contact al Protectiei Consumatorului
 Peisaj de toamna cu miros de scoala
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR.
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
NAVALIREA TATARILOR LA REGHIN
SCDCO Reghin vrea sa omologheze la Reghin o noua rasa
PROGRAMUL DE VINERI AL ZILELOR REGHINULUI
Holera si ciuma neagra in istoria Reghinului
De astazi revine taxa de prima inmatriculare!
NATALIA GLIGA A CANTAT PENTRU 200 DE PRESEDINTE DE STATE
HORATIU FORGACI UN CAMPION FARA "DACA", "DAR" SAU "POATE"
PRIMAVARA ACEASTA ALERGAM PENTRU REGHIN
Vant puternic si viscol pana marti
Arestari in cazul furturilor din Breaza
Numele soluţiilor de securitate privată este LEX GUARD SECURITY!
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
 Aquaserv Reghin la raport, cu Ionut Gabriel Dumitrache
S.O.S CĂTRE AUTORITĂŢILE LOCALE: PREŢUIŢI ULTIMII 7 VETERANI DE RĂZBOI AI REGHINULUI!
LOREDANA BENDRIS - PE URMELE UNUI VIS
 Multumim Radu Tuculescu pentru „ARS MARIS” a sasea oara
Spectacol folcloric de dragobete
Obiective... demarare...  rezultate... start
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
Reghin Iubirea Mea
"CARTEA JUNGLEI” la Reghin
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
Trei copii bolnavi de hemofilie din Reghin condamnati sa se chinuie
REPOPULAREA REGHINULUI
Gabi Toncean aduce la Reghin Campionatul  National de Culturism si Fitness.
PAULA VREA SA TRAIASCA! IMPREUNA O PUTEM AJUTA.
REPOPULAREA REGHINULUI
Noapte in flacari la Bistra-Muresului
LA 28 DE ANI, BOGDAN UTA O IA DE LA ZERO IN FIECARE ZI
ADI MOLNAR REVINE LA REGHIN
Un Reghin mai altfel: al nostru, al tuturor
Florin Vos cel mai mediatizat artist reghinean
Asociatiile de Proprietari din Cartierul Unirii executate silit datorita debitelor la RAGCL
CODRUTA BARBUS PREZEINTA FRUMUSETEA IN 111 DE STARI