Menu

Holera si ciuma neagra in istoria Reghinului

Registrul dijmelor papale din anii 1332-1337 menţionează circa 950 de parohii obligate la dijme bisericeşti, inclusiv Reghinul  şi localităţiile din jur ce aveau credincioşi catolici-unguri, saşi ori secui. În Transilvania acelor vremi, însă, au fost meţionate 1154 aşezări, la 1330 şi circa 2000 aşezări la 1350. Asta înseamnă că, în peste 1100 aşezări, numai din cele pomenite în documente, nu existau credincioşi catolici şi nici paroh, pentru că acestea erau locuite în întregime de o populaţie ortodoxă. 

În foarte multe aşezări locuite de populaţie catolică trăia şi o populaţie ortodoxă numeroasă, indicând uneori chiar caracterul etnic al satului: magyarfalu-sat unguresc, villa olachales-sat românesc. 

1347- Nici nu s-a pus bine pe picioare după ultima invazie tătaro-mongolă din 1285, când viaţa cotidiană, evoluţia şi dezvoltarea localităţii au fost iarăşi bulversate, pentru a câta oară în istoria multiseculară, de o nemaiîntâlnită vicisitudine-holera anilor 1347-1349: ,,ciuma neagră” sau „moartea neagră”, care a cauzat ,,mare spaimă şi groaznică moarte…” Cumplita boală cu ,,…dureri abdominale insuportabile, urmate de deshidratarea ţesuturilor şi tulburarea tuturor funcţiilor organismului…”, a secerat zeci de mii de oameni în toată Transilvania. Muribunzii se stingeau în chinuri danteşti; ,,…spuma albă ca orezul de la gura bolnavilor era semnul unui sfârşit inevitabil…”. Nemiloasa boală a fost descrisă deosebit de realist de martori oculari, care spuneau că holericul avea „ochii înfundaţi în orbite şi aproape atrofiaţi, înconjuraţi de un cerc livid şi pe jumătate acoperit de pleoapa superioară. Pupilele care s-au dilatat nu se vor mai contracta scofâlciţi, gura pe jumătate deschisă, buzele lipite de dinţi, limba e mare şi moale, puţin roşiatică acoperită cu un strat gălbui…”.  În numai doi ani, populaţia Transilvaniei a fost aproape înjumătăţită. ,,…Satele sunt părăsite, oraşele pustiite – cartiere sau oraşe întregi şi-au încetat activitatea, jumătate din gospodării s-au pustiit, deseori jefuite, schimbul de produse a încetat…”.

Urmările marii epidemii din punct de vedere demografic se pot intui şi din impresiile şi însemnările vremii, care apreciază că ,,…oraşele şi satele au rămas deşarte şi lipsite de locuitori…”: mortalitas magnatas maxima et orrenda- Izvoarele consemnează că mortalitas magna fuit in regno Ungarie, multe civitates  et ville deserte habitatibus vacante. Chiar aşa multe oraşe şi sate au rămas pustii şi habitatul liber de populaţie.

Reghinul a fost puternic afectat de acest flagel, urmat de o foamete cumplită care a provocat alte epidemii, mai ales că aceasta nu s-a stins complet. 

Ciuma, flagel mondial, a continuat să mocnească asemenea jăratecului de sub cenuşă, reizbucnind periodic, când într-un loc, când în altul, fără graniţe. 

Reghinul a fost cuprins de holeră aproape periodic, fiind consemnaţi anii ,,urîtei boli”: 1359-1361, 1369-1376, 1382-1384, 1391-1396, 1400-1430, 1452-1457, 1494-1497, 1494-1497, etc. chiar şi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Holera, ,,flagelul medieval”, a continuat să facă mii de victime, până la 1818. Semnale ale holerei au fost şi în 1849 în rândul trupelor ruseşti în „trecere” prin Reghin. Mult mai târziu, în 1873, şi în ultima dată în oraş bântuie ,,o mare epidemie de holeră”, urmată de victime. 

 Cele mai grele timpuri au fost la 1719, an de ciumă, precedat de o ,,cumplită secetă”, apoi în 1735 a fost ,,molima la animale”, ca, în 1737, să bântuie iarăşi ciuma, la fel ,,douăzeci de ani mai târziu.”.

Ciuma din 1737 a făcut în toată Transilvania 41. 722 victime. O altă epidemie de holeră a fost destul şi ea a provenit din ,,ciuma lui Caragea,,, din 1813, ce a trecut Carpaţii şi a atins şi Reghinul ceva mai târziu. 

A reconsemnat Robert MATEI din cartea „REGHIN-DESTIN ŞI ISTORIE” a autorului Ioan Costea, apărută în anul 2007 la Editura Petru Maior.  

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Reuniune culturala
ZILELE REGHINULUI EDITIA 2013
CODRUTA BARBUS PREZEINTA FRUMUSETEA IN 111 DE STARI
Campania "Fiindca ne pasa"
Antrenor nou la FCM
FII SATULUI IN HABIC
Asistenta telefonica a cetateanului
DAREGHINTV CASTIGATOAREA SIMFEST 2013
HORATIU FORGACI - CAMPION NATIONAL LA CULTURISM
DUPA 25 DE ANI, AU REINCEPUT SERBARILE IERNII LA REGHIN
8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii
Idealuri
BIANCA SOMESAN O "MISS TEACHER"
CAMPANIE DE COLECTARE A DESEURILOR
"CARTEA JUNGLEI” la Reghin
MURESAN MARIA MISS TINERET VREA SA DEVINA CHIRURG CARDIOLOG
Doctorul Liviu Moraru s-a mutat printre îngeri
LIVIU BOAR - CEL MAI LONGEVIV DIRECTOR DE ARHIVE DIN ROMANIA
SIGURANTA NU ESTE UN JOC DE NOROC
"O noapte furtunoasa" la Reghin
Anamaria  Tomolea, o eleva care poarta in privire sclipirea autenticitatii
Cine mai adopta cainii fara stapan ?
150 de ani de istorie
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
BISERICA DIN HABIC A FOST RESFINTITA
Ghita Zileriu  la Reghinul in direct
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
Muzeul etnografic din Reghin, membru în Asociația Muzeelor din Aer Liber
Un Reghin mai altfel: al nostru, al tuturor
NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.
Vizi Imre "Impecabil"
Trei copii bolnavi de hemofilie din Reghin condamnati sa se chinuie
CRISTIAN ASZALOS O REVELATIE IN PRESA SPORTIVA
Maria Precup „Un intelept ia propriile sale decizii, un om ignorant urmeaza opinia publica”
1 DECEMBRIE SARBATORIT LA REGHIN
KLARA EMESE POLITISTUL UNIVERSAL
Ziua Portilor deschise la Politia Reghin
A fost odata…
Opt din zece reghineni vor face asta de Revelion!