Menu

Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”

Semnificaţia religioasă a Crăciunului este naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ pentru a ajuta oamenii să devină mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori. Această sărbătoare semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului.

Acum ne aflăm într-o perioadă binecuvântată de Dumnezeu. Anul acesta, la data de 14 noiembrie e rânduit de Sfânta Biserică Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului, care ţine 42 de zile şi nu întâmplător sunt rânduite aceste zile, pentru că fiecare zi reprezintă o generaţie. Până la Hristos au trăit 42 de generaţii în Vechiul Testament, care au aşteptat venirea lui Mesia. Cele 42 de generaţii sunt împărţite în Vechiul Testament de la Adam şi Eva şi sunt specificate în Cartea Neamului lui Iisus Hristos, tocmai pentru a marca faptul că Iisus a fost o personalitate istorică, ce a trăit în timpul ocupației romane a Israelului, a fost botezat de către Ioan Botezătorul și a fost crucificat la Ierusalim în cursul anului 30, sub guvernarea lui Ponţiu Pilat. Întrupându-se, Iisus Hristos s-a dezbrăcat de slava sa Dumnezeiască şi, luând chip de rob, s-a făcut asemenea oamenilor, smerindu-se pe Sine, ascultător făcându-se până la moarte şi încă moarte pe cruce (Filipeni 2,7-8). Cel atotputernic primeşte a se supune suferinţelor şi umilirii. Nu numai că se întrupează ca om, dar îşi alege şi o naştere smerită şi sărăcăciosă, în staulul vitelor, rece si neprimitor. Iisus Hristos nu se trage dintr-o familie împărătească ci dintr-o fecioară săracă, evlavioasă şi smerită. Iisus Hristos a fost trimis de Tatăl ceresc pentru mântuirea nemului omenesc, ca un miel nevinovat, a luat păcatele întregii omeniri asupra Sa şi le-a pironit pe cruce şi astfel a adus mântuire neamului omenesc. Iisus a fost asemenea nouă oamenilor, cu o singură diferenţă: era fără de păcat. Sfinţii Evenghelişti insistă în accenturarea caracterului istoric al evenimentului, pentru că vor să arate că Hristos a fost o personalitate istorică, ceea ce înseamnă că a luat cu adevărat trup omenesc şi că întruparea nu a fost o presupunere sau o închipuire. În ciuda caracterului său istoric, acest eveniment este o taină. Ştim că există Dumnezeu-Om, Dumnezeu desăvârşit şi om desăvârşit, dar felul în care firea dumnezeiască s-a unit cu cea omenească în ipostasul Cuvântului, rămâne o taină. De altfel, ceea ce s-a petrecut în persoana lui Hristos, adică unirea ipostatică a firii dumnezeieşti cu cea omenească, este un eveniment unic. De aceea, Sfântul Ioan Damaschin avea să spună că: Hristos este “singurul lucru nou sub soare“, adică singurul lucru nou după zidirea lumii.

Postul Crăciunului este un post al bucuriei

Cuvântul „post” semnifică absenţa voluntară, parţială sau totală de hrană, absenţă ce are în general limite variabile. El este practicat din cele mai vechi timpuri pentru recăpătarea sănătăţii, pentru menţinerea tinereţii şi pentru iluminarea spirituală. Postul Crăciunului este un post al bucuriei, de aceea sunt şi foarte multe dezlegări la peşte în postul Crăciunului, spre deosebire de Postul Mare sau al Sfintelor Paşti. În fiecare duminică este dezlegare la peşte, plus în cursul sărbătorilor din Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, care sunt în cursul Postului Crăciunului, de Sfântul Nicolae, Sfântul Andrei, de Ziua Naţională a României şi de 1 Decembrie, tocmai pentru că este un post mai uşor. În cele şase săptămâni creştinii îşi pregătesc sufletul şi trupul pentru marea sărbătoare cu care se încheie anul calendaristic: Naşterea lui Iisus Hristos. Dar primul lucru de care trebuie să ţină seama un bun creştin atunci când posteşte, este să susţină abţinerea de la mâncăruri de dulce, împreunată cu rugăciune, cu credinţă şi cu fapte bune, pentru că altfel Postul Crăciunului n-ar fi decât un banal regim alimentar.
Postul Crăciunului a început anul acesta la 14 noiembrie şi se încheie la 24 decembrie, această ultimă zi fiind Ajunul Naşterii Domnului. În cadrul acestui Post, pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale. „Să le dea Dumnezeu reghinenilor inimă bună şi pace, deoarece Crăciunul este o sărbătoare a păcii. Însăşi îngerii din ceruri la naşterea Domnului, împreună cu păstorii au cântat mărire, întru cei de sus cu Dumnezeu, pace între oameni şi bună învoire. Ce mesaj aş putea să transmit mai cuprinzător şi mai frumos decât să dea Dumnezeu pace în lume, pace în ţară, pace în familii, prosperitate şi nădejde. Fie ca Sărbătorile de Crăciun şi Noul An să umple inimile şi casele reghinenilor cu bucurie, sănătate, noroc şi să le aducă realizarea celor mai dragi dorinţe.... La mulţi ani!

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Elixirul frumusetii la "Felly"
 Multumim Radu Tuculescu pentru „ARS MARIS” a sasea oara
Trei copii bolnavi de hemofilie din Reghin condamnati sa se chinuie
BOGDAN STAVILA VREA SA CONFIRME LA ECHIPA MARE DE LA DINAMO BUCURESTI
S-A INTORS LA PRIMA DRAGOSTE: RADIO-UL
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
De vorba cu Maria Neag
SCDCO Reghin vrea sa omologheze la Reghin o noua rasa
Sandor Jozsef, reghineanul care a transformat terapiile cu sare intr-o afacere profitabila
Dragobetele a sarutat fetele anul acesta si la Reghin
Reuniune culturala
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
ANDREEA MORARIU, MISS ARTE, VREA SA AJUNGA O INTERPRETA DE TALIE NATIONALA
Fiti frumoase, doamnelor.
VLAD URSAN UN INGER FARA ARIPI
Două echipe mureșene față în față în sferturile de finală ale Cupei României la futsal
La Multi Ani 2013!
Arestari in cazul furturilor din Breaza
"CARTEA JUNGLEI” la Reghin
MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE
S.O.S CĂTRE AUTORITĂŢILE LOCALE: PREŢUIŢI ULTIMII 7 VETERANI DE RĂZBOI AI REGHINULUI!
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
Romania ar putea interzice mai multe tipuri de tigari.
Un Reghin infloritor
DAREGHINTV CASTIGATOAREA SIMFEST 2013
PESTE 4 MILIOANE DE INSTRUMENTE PRODUSE LA REGHIN
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
PRIMUL AVION SMURD DE ASTAZI OPERABIL
164 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU
Moment Solemn in Jandarmeria Mureseana
Elena Costinas reghineanca ce nu lasa iconografia sa moara
PASTORALA DE SFINTELE PASTI 2013
"O noapte furtunoasa" la Reghin
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
RAGCL  Reghin are cel mai mic pret din Romania la transportul în comun
ELENA TODERIC O PREOTEASA MODEL
CONTINUA FURTURILE DE BRAZI
Carmen Ioana Frandeș– model inspirațional
ROXANA SUCIU, REGHINEANCA CU DIMENSIUNI APROAPE DE PERFECTIUNE
FII SATULUI IN HABIC