Menu

Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”

Semnificaţia religioasă a Crăciunului este naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ pentru a ajuta oamenii să devină mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori. Această sărbătoare semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului.

Acum ne aflăm într-o perioadă binecuvântată de Dumnezeu. Anul acesta, la data de 14 noiembrie e rânduit de Sfânta Biserică Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului, care ţine 42 de zile şi nu întâmplător sunt rânduite aceste zile, pentru că fiecare zi reprezintă o generaţie. Până la Hristos au trăit 42 de generaţii în Vechiul Testament, care au aşteptat venirea lui Mesia. Cele 42 de generaţii sunt împărţite în Vechiul Testament de la Adam şi Eva şi sunt specificate în Cartea Neamului lui Iisus Hristos, tocmai pentru a marca faptul că Iisus a fost o personalitate istorică, ce a trăit în timpul ocupației romane a Israelului, a fost botezat de către Ioan Botezătorul și a fost crucificat la Ierusalim în cursul anului 30, sub guvernarea lui Ponţiu Pilat. Întrupându-se, Iisus Hristos s-a dezbrăcat de slava sa Dumnezeiască şi, luând chip de rob, s-a făcut asemenea oamenilor, smerindu-se pe Sine, ascultător făcându-se până la moarte şi încă moarte pe cruce (Filipeni 2,7-8). Cel atotputernic primeşte a se supune suferinţelor şi umilirii. Nu numai că se întrupează ca om, dar îşi alege şi o naştere smerită şi sărăcăciosă, în staulul vitelor, rece si neprimitor. Iisus Hristos nu se trage dintr-o familie împărătească ci dintr-o fecioară săracă, evlavioasă şi smerită. Iisus Hristos a fost trimis de Tatăl ceresc pentru mântuirea nemului omenesc, ca un miel nevinovat, a luat păcatele întregii omeniri asupra Sa şi le-a pironit pe cruce şi astfel a adus mântuire neamului omenesc. Iisus a fost asemenea nouă oamenilor, cu o singură diferenţă: era fără de păcat. Sfinţii Evenghelişti insistă în accenturarea caracterului istoric al evenimentului, pentru că vor să arate că Hristos a fost o personalitate istorică, ceea ce înseamnă că a luat cu adevărat trup omenesc şi că întruparea nu a fost o presupunere sau o închipuire. În ciuda caracterului său istoric, acest eveniment este o taină. Ştim că există Dumnezeu-Om, Dumnezeu desăvârşit şi om desăvârşit, dar felul în care firea dumnezeiască s-a unit cu cea omenească în ipostasul Cuvântului, rămâne o taină. De altfel, ceea ce s-a petrecut în persoana lui Hristos, adică unirea ipostatică a firii dumnezeieşti cu cea omenească, este un eveniment unic. De aceea, Sfântul Ioan Damaschin avea să spună că: Hristos este “singurul lucru nou sub soare“, adică singurul lucru nou după zidirea lumii.

Postul Crăciunului este un post al bucuriei

Cuvântul „post” semnifică absenţa voluntară, parţială sau totală de hrană, absenţă ce are în general limite variabile. El este practicat din cele mai vechi timpuri pentru recăpătarea sănătăţii, pentru menţinerea tinereţii şi pentru iluminarea spirituală. Postul Crăciunului este un post al bucuriei, de aceea sunt şi foarte multe dezlegări la peşte în postul Crăciunului, spre deosebire de Postul Mare sau al Sfintelor Paşti. În fiecare duminică este dezlegare la peşte, plus în cursul sărbătorilor din Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, care sunt în cursul Postului Crăciunului, de Sfântul Nicolae, Sfântul Andrei, de Ziua Naţională a României şi de 1 Decembrie, tocmai pentru că este un post mai uşor. În cele şase săptămâni creştinii îşi pregătesc sufletul şi trupul pentru marea sărbătoare cu care se încheie anul calendaristic: Naşterea lui Iisus Hristos. Dar primul lucru de care trebuie să ţină seama un bun creştin atunci când posteşte, este să susţină abţinerea de la mâncăruri de dulce, împreunată cu rugăciune, cu credinţă şi cu fapte bune, pentru că altfel Postul Crăciunului n-ar fi decât un banal regim alimentar.
Postul Crăciunului a început anul acesta la 14 noiembrie şi se încheie la 24 decembrie, această ultimă zi fiind Ajunul Naşterii Domnului. În cadrul acestui Post, pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale. „Să le dea Dumnezeu reghinenilor inimă bună şi pace, deoarece Crăciunul este o sărbătoare a păcii. Însăşi îngerii din ceruri la naşterea Domnului, împreună cu păstorii au cântat mărire, întru cei de sus cu Dumnezeu, pace între oameni şi bună învoire. Ce mesaj aş putea să transmit mai cuprinzător şi mai frumos decât să dea Dumnezeu pace în lume, pace în ţară, pace în familii, prosperitate şi nădejde. Fie ca Sărbătorile de Crăciun şi Noul An să umple inimile şi casele reghinenilor cu bucurie, sănătate, noroc şi să le aducă realizarea celor mai dragi dorinţe.... La mulţi ani!

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

ACCIDENT GRAV LA SUSENI
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES
 Aquaserv Reghin la raport, cu Ionut Gabriel Dumitrache
BIANCA SOMESAN O "MISS TEACHER"
S.P.C.L.E.P REGHIN DESERVEŞTE 92.000 DE LOCUITORI
Reghin Iubirea Mea
Gabi Toncean aduce la Reghin Campionatul  National de Culturism si Fitness.
 Peisaj de toamna cu miros de scoala
,,Reghin orasul viorilor” asteapta creatiile elevilor reghineni
ORICE SUCCES AL UNUI REGHINEAN ESTE SUCCESUL TUTUROR REGHINENILOR
MELINDA MOLNAR IN SLUJBA PACIENTULUI
ANDREEA SUCIU: "SUNT CEEA CE MI-AM DORIT SA FIU"
SILVA REGHIN PRIMA FABRICA DIN ROMANIA CARE A FACUT EXPORT DE BERE
NAVALIREA TATARILOR LA REGHIN
MARIUS PORTIK SI ALEXANDRA COTOI PREZINTA ZILELE REGHINULUI
S-A INTORS LA PRIMA DRAGOSTE: RADIO-UL
"O noapte furtunoasa" la Reghin
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
Asociatiile de Proprietari din Cartierul Unirii executate silit datorita debitelor la RAGCL
A riscat totul ca să o ia "Delazero" în capitală
ANDREEA MORARIU, MISS ARTE, VREA SA AJUNGA O INTERPRETA DE TALIE NATIONALA
HORATIU FORGACI UN CAMPION FARA "DACA", "DAR" SAU "POATE"
Portret de artist: Moldovan Simion
Omagiu  ultimului om de stiinta autodidact al Transilvaniei Kohl Istvan
O "CERERE DE CASATORIE" REUSITA, IN CULISELE TEATRULUI REGHINEAN
CAMPANIA UMANITARA NORA CHIFOR
Opt din zece reghineni vor face asta de Revelion!
La Multi Ani 2013!
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
A fost odata…
Trei copii bolnavi de hemofilie din Reghin condamnati sa se chinuie
RODICA NEGRU DE LA CREDINTA LA INCREDERE
Romania ar putea interzice mai multe tipuri de tigari.
Spectacol folcloric de dragobete
Un Reghin mai altfel: al nostru, al tuturor
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
COD GALBEN DE CANICULA
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR