Menu

SILVA REGHIN PRIMA FABRICA DIN ROMANIA CARE A FACUT EXPORT DE BERE

"Silva" Reghin prima fabrică din România care a făcut export de bere

Revista ,,Reghinul Nostru” începe un serial intitulat ,,Industria de altădată a Reghinului”, legat de fostele întreprinderi ale municipiului care înainte de 1989 aduceau venituri considerabile urbei, ofereau locuri de muncă stabile şi dădeau plus-valoare Reghinului. Dedicăm primul episod Intreprinderii de Bere, un brand al locului şi vă relatăm un scurt istoric al berii ,,Silva” care a început în municipiul nostru în urmă cu 40 de ani, odată cu înfiinţarea primei fabrici de bere pe strada Gurghiului la nr.65. Conducerea de atunci a fabricii şi-a propus obiective econimice  şi de bună gospodărire deosebit de mari…şi au reuşit în cele din urmă cu multă determinare să scrie prima filă în domeniul berii din Reghin dezvoltând o fabrică modernă, cu utilaje noi care producea bere de cea mai bună calitate. Dacă la început Silva era produsă în cantităţi limitate şi cu ingrediente premium importate din Cehoslovacia...berea de Reghin a ajuns în scurt timp o băutură foarte apreciată în afara graniţelor ţării, "Silva" Reghin a devenit prima fabrică din România care a făcut export de bere. După 1989 berea Silva a devenit disponibilă şi la nivel regional şi naţional printr-o reţea selectă de distribuitori. Astăzi clădirile fostei fabrici aparţin firmei SC Maviprod SRL care le-au cumpărat de la firma austriacă care a luat cu ei toate utilajele şi a lăsat în urmă un grup de clădiri dezafectate. Noroc că familia Oltean proprietarii firmei SC Maviprod SA, sunt patrioţi locali şi nu au demolat clădirile cu a făcut o altă familie cu o altă mare întreprindere pe care a vândut-o la fier vechi pentru a-şi rotunjii conturile bancare. Astăzi o parte din corpurile de clădire sunt închiriate unor firme care oferă locuri de muncă şi fac producţie în diferite segmente de piaţă. Din păcate însă privatizarea fabricii de bere prin metoda MEBO a sărăcit municipiul cu unul dintre cele mai vândute produse din lume, care era o gură de oxigen pentru bugetul local, în timp ce unii speculanţi au dat un mare tun. Silva a fost una dintre cele mai gustoase beri din România şi cea mai favorită bere brună, tare şi faină ca şi o pădure din Ardeal şi nu ar fi fost deloc rău să avem o fabrică de bere acum când România a ajuns cel de-al şaselea producător de bere din Europa. 

 

Cum s-a născut berea la Reghin?

Ştiu că era o vreme când Silva era mama şi tata berii din România, fabricată la Reghin. Nu era terasă prin oraşe care să nu aibă umbrele cu Silva. Pe vremea aceea Silva era lux şi nu vorbesc de berea neagră, era bere blondă şi toţi consumatorii acestei băuturi alcoolice slabe, spumoase, obţinută prin fermentarea unei infuzii de malţ şi flori de hamei îi recunoşteau valoarea. Însă parcă pe vremea aceea oamenii aveau încă sentimentul de apartanenţă la oraş, erau patrioţi locali şi se mândreau cu produsele făcute de oameni pe care-i cunoşteau...azi din păcate parcă respectul s-a transformat în invidie şi ură. Dar cum s-a născut Berea la Reghin?

 Fosta Fabrică de Bere din municipiu a fost înfiinţată prin HCM. NR.1052/9.09.1972 cu denumirea, Întreprinderea de Bere Reghin” şi funcţiona în subordinea Centralei Berii, Spirtului şi Amidonului Bucureşti, având ca obiect de activitate producerea de bere şi malţ. Capacitatea proiectată a fost de 200.000 de HL de bere şi de 11.000 de tone de malţ anual. Conducerea Întreprinderii de Bere Reghin a fost numită de către Centrala Berii Spirtului şi Amidonului Bucureşti în decursul lunilor: octombrie şi noiembrie în urmă cu exact 41 de ani fiind numiţi în funcţii de conducere următorii: director Cădar Mihăilă, inginer şef: Time Aurel, contabil şef Moldovan Ioan Dumitru şi diriginte de şantier Eugen Puia. 

   Conform directorului Cădar Mihăilă, construcţia Întreprinderii de Bere Reghin, a început în luna decembrie a anului 1972 şi a fost pusă în funcţiune doi ani mai târziu în lună martie, fabrica de bere şi tot în lună martie dar un an mai târziu în 1975 s-a dat în folosinţă fabrica de malţ. La punerea în funcţiune, întreprinderea a produs patru sortimente de bere, iar în perioada următoare a mai introdus două sortimente noi. O parte din utilajele pentru dotarea fabricilor au fost importate din Germania, iar altele au fost realizate în ţară. Probele mecanice şi tehnologice la punerea în funcţiune şi atingerea parametrilor proiectaţi s-a realizat cu asistenţă tehnică a furnizorilor de utilaje. Un merit deosebit l-a avut conducerea întreprinderii şi colectivul de muncă în realizarea indicatorilor de plan şi în mod deosebit a celor de calitate. Întreprinderea a participat la mai multe târguri şi concursuri naţionale şi internaţionale unde s-a confruntat cu marii producători de bere din Europa. Însă la toate concursurile la care a participat, sortimentele de bere a Reghinului au fost clasificate pe primele locuri. Un alt amănunt demn de menţionat este faptul că în toată perioadă, de la înfiinţare şi până în anul 1990, întreprinderea a produs bere la capacitate în tot cursul anilor însă nici nici în aceste condiţii nu puteau de multe ori satisface solicitările pieţei. În lună martie 1979 se reorganizează conducerea întreprinderii prin schimbarea statutului de funcţii în comitetul director, astfel Cădar Mihăilă devine director general, ing. Virgil Mailat devine director tehnic, Moldovan Ioan Dumitru devine director adjunct şi director economic este numit Gavrilă Pâlca. Întreprinderea de Bere a funcţionat cu un număr de angajaţi care a variat între 330 şi 380 de persoane iar producţia anuală varia între 230.000 şi 250.000 de hectolitri. 

 

La Reghin se produceau 10 sortimente de bere

 

Conform ultimului director al Fabricii de Bere Reghin, Moldovan Ioan sortimentele de bere produse local erau în număr de 10 sortimente: berea blondă la butoi avea o concentraţie de alcool de 12%, berea blondă la sticlă 12% alc. berea blondă Sovata oscila între 13 şi 4,5 %, berea blondă Mureşeana varia între 17% şi 5%, berea blondă Lăpuşna între 17% şi 6% alc., berea blondă Bucegi între 12% şi 4,5% alc., bere blondă Fortuna între 12,5% şi 4,5% alc., berea blondă Silva între 12% şi 5% alc., berea brună Silva între 12% şi 5% alc. iar regina berii blonde ,,Regun” varia între 12% şi 5% alcool. În urma evenimentelor din decembrie 1989 Întreprinderea de Bere Reghin a suferit o reorganizare potrivit Hotărârii Guvernului Nr. 1353/27 decembrie 1990 în Societatea Comercială, Silva” SĂ, preluând integral patrimoniul acesteia. În perioada 1989 şi 1995 sau realizat în cadrul întreprinderii investiţii constând în modernizarea proceselor de producţie şi majorarea capacităţii fabricii de bere de la 200.000 la 400.000 hl anual. În anul 1993 se realizează o majorare de capital prin ofertă publică de subscriere de acţiuni. Doi ani mai târziu se realizează privatizarea societăţii, Silva” prin metoda Mebo. În anul 1998 acţionarii SC. Silva SA au vândut societăţi pe acţiuni BRAU-UNION AG, în totalitate acţiunile pe care le deţineau astfel că societatea austriacă a devenit proprietarul SC Silva SA Reghin. 

 

 

Scurt istoric al Fabricii de Bere Reghin

 

În 1972 a apărut pe piaţă prima bere produsă la Reghin, numită "Mureşeana"

În 1974 – a fost lansată berea "Silva", superioară calitativ celeilalte mărci

În 1976 - primele sticle de bere de Reghin, marca "Silva", iau calea exportului în Italia. Conform unor declaraţii ale fostului inginer tehnolog al fabricii Virgil Mailat oferite într-un interviu pentru revistă, "Business Magazin” în martie 2008, preciza faptul că însuşi preşedintele ţării era fan al berii din Reghin. Îi plăcea lui Ceauşescu berea de la noi “, declara Mailat. Astfel că, ori de câte ori voia conducătorul ţării bere, securiştii veneau la fabrică din Reghin şi urmăreau fiecare mişcare a celor care o produceau. „La un moment dat, a trebuit să mă mut şase luni la Scorniceşti ca să fac bere pentru Ceauşescu. Evident, tot sub supravegherea Securităţii. Voia să bea bere Bucegi, făcută doar pentru el “, a mai precizat Virgil Mailat. 

În perioada anilor 1980-1989 întreprinderea avea următoarea structură de organizare: Fabrica de fierbere, Fabrica de îmbuteliere, Fabrica de malţ, serviciu mecanic şef, laborator, activitate de transport, serviciile tehnico-administrative şi financiar contabilitate, secţia de ape minerale Stânceni şi cantină care deservea angajaţii întreprinderii. În 1995 o nouă linie tehnologică a fost pusă în funcţiune la "Silva" Reghin. Capacităţile de producţie ajungeau la 50 milioane de litri anual.

În anul 1998 pachetul majoritar al acţiunilor "Silva" Reghin a fost achiziţionat de Brau Union România SA, filiala română a concernului austriac "Brau Union", unul dintre liderii europeni ai pieţei de profil. În acelaşi an austriecii de la BBAG la Reghin au înfiinţat societatea Brau Union România, firmă care, pe parcurs a mai achiziţionat încă 6 fabrici de bere din România, devenind liderul pieţei autohtone. Toate secţiile de producţie a berii de la societatea, Silva” Reghin au fost închise de la 1 februarie 2004, conform unei decizii a concernului Brau Union, luată în luna august a anului 2003. Directorul tehnic al fabricii de la Reghin, Ionasia Lăurean, declara în acel moment că în urma acestei măsuri, au fost disponibilizate peste 160 de persoane, cei vizaţi primind salarii compensatorii.

 

Robert MATEI

  

 

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
,,Reghin orasul viorilor” asteapta creatiile elevilor reghineni
SECRETELE MEDIERII
LUCHIAN PANTEA, UN ACTOR NECONVENTIONAL
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
CONTINUA FURTURILE DE BRAZI
MESAJUL PRIMARULUI MARIA PRECUP
ELENA TODERIC O PREOTEASA MODEL
TEATRUL PRINDE VIATA LA REGHIN
Parteneriat politie- cetateni
Drepturile banesti pentru ajutorul de încalzire
COD GALBEN DE CANICULA
HORATIU FORGACI UN CAMPION FARA "DACA", "DAR" SAU "POATE"
Rotary Club Reghin actioneaza in spirit de prietenie pentru comunitate
Asistenta telefonica a cetateanului
Vizitele la spital permise doar intre orele 15-20
SAVA ALEXANDRU FLORIN - MUZICA ESTE EFORTUL MEU DUREROS SI EUFORIC
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
FII SATULUI IN HABIC
"CARTEA JUNGLEI” la Reghin
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
Portret de campion, Horatiu Forgaci
Gospodari şi oameni de onoare din judeţul Mureş
Elixirul frumusetii la "Felly"
Omagiu  ultimului om de stiinta autodidact al Transilvaniei Kohl Istvan
Din 6 ianuarie se schimba modul de contact al Protectiei Consumatorului
Ispas Alexandru - 100 de ani sarbatoriti la Reghin
Noapte in flacari la Bistra-Muresului
IRUM ANGAJEAZA LUCRATOR COMERCIAL
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
ROXANA SUCIU, REGHINEANCA CU DIMENSIUNI APROAPE DE PERFECTIUNE
UN REGHINEAN ARE SANSA SA DEVINA CAMPION NATIONAL LA CULTURISM
Anamaria  Tomolea, o eleva care poarta in privire sclipirea autenticitatii
RAGCL  Reghin are cel mai mic pret din Romania la transportul în comun
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR.
PRIMUL AVION SMURD DE ASTAZI OPERABIL
Portret de artist: Moldovan Simion
ARTA FOTOGRAFICA UN ALT MOD DE A PASI IN VIATA