Menu

Antoniu Rusu o noua voce speciala

Antoniu Rusu, artistul ,,de serviciu” al Caselor de Cultură din Reghin

Antoniu Rusu Vasile este un nume nou în rândul artiştilor locali, care promovează muzica populară, muzica bisericească şi opereta, deopotrivă. Tânărul are 25 de ani, a studiat timp de 8 ani pianul, este absolvent de teologie şi cântă din plăcere la toate evenimentele unde este solicitat. În ciuda staturii impunătoare: 1,95 cm şi 100 de kg, am descoperit un tânăr zglobiu, volubil, deschis la suflet şi la dialog. Antoniu abordează doar melodii din folclorul autentic al unor artişti din generaţia de aur a folclorului românesc precum: Ion Sotelecan, Liviu Becichi, Petre Săbădeanu şi Ion Cristoreanu.     

 

A debutat cu piesa ,,Toată lumea are un dor”

S-a născut în 16 noiembrie 1988, clasele primare absolvindu-le la Gimnaziul ,,Florea Bogdan”, iar Liceul la Grupul Școlar ,,Petru Maior”, profilul matematică-informatică. În paralel, a studiat şi pianul, 8 ani, cu profesoara Hassel Viorica, după care se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii ,,1 Decembrie 1918”, din Alba-Iulia, secţia teologie pastorală, unde l-a avut ca îndrumător pe părintele profesor Adam Domin. A început de timpuriu să cânte în strana bisericii şi apoi să cocheteze cu muzica populară şi romanţele, cu sprijinul directorului Casei de Cultură ,,Eugen Nicoară”, Ioan Conţiu, care i-a anticipat potenţialul. ,,Aveam 16 ani când am participat la etapa națională, ediţia din 2005, a festivalului ,,Flori de pe Mureş”, organizată de Casa de Cultură ,,George Enescu”. Am debutat cu o melodie ,,Toată lumea are un dor”, a solistului Ionuţ Fulea şi cu o doină, pe care am învăţat-o de la bunicul meu din satul Caşva, comuna Gurghiu, intitulată ,,Din poiană de la boi”. Bucuria mea a fost dublă, pentru că am plecat acasă cu o menţiune din partea juriului”, rememorează Antoniu.  Momentan, reghineanul, cântă din plăcere, nu pentru bani, motiv pentru care o serie de prieteni i-au propus să cânte la nunţile lor. În paralel cu activitatea muzicală, Antoniu şi-a continuat şi studiile universitare, astfel că în anul 2013 a devenit masterant în Teologie comparată, în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.  

Cântă la cerere şi din plăcere 

Din isprăvile muzicale ale talentatului interpret în devenire, amintim: ,,Dragobetele sărută fetele”, din 22 februarie 2014, când Antoniu a interpretat în duet cu solista Florina Oprea Beatrice piesele ,,Ce s-ar face inima” şi doina ,,Mărie, Mărie”, în deschiderea spectacolului organizat de Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară”. A avut apariţii pe scena ,,Zilelor Reghinene” şi la festivalurile de tradițiii şi obiceiuri populare ,,Festivalul Văii Mureşului” şi ,,Festivalul Văii Gurghiului”. A concurat în festivalul de folclor ,,Mioriţa”, din Topliţa, cu melodia, compoziţie proprie „Hai mândră, joacă jocul”. A participat la etapa din 2006 a concursului „Moştenitorii”, organizat de emisiunea ,,Tezaur folcloric” de la Televiziunea Română, clasându-se pe locul IV. A concertat alături de Marcel Pavel,  Marcel Crăciunescu, Sorin Pantea şi Doru Pop în 7 martie 2014, la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” într-un spectacol extraordinar, dedicat ,,Zilei Internaţionale a Femeilor”. De doi ani, Antoniu este şi dirijorul corului parohiei ,,Sfântul Gheorghe”, din municipiu, format din 30 de enoriaşi. Sub bagheta reghineanului, corul a avut mai multe ieşiri în public, printre care amintim: concertul de colinde ,,Lerui Mărului”,  concertul de colinde ,,Festivalul iernii, 2012”, la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” şi cea mai recentă apariţie, de la Concertul de Muzică Religioasă “Lumină Lină din Lumină”, organizat de Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”, în 25 aprilie, anul curent. În viitor, reghineanul şi-ar dori să înregistreze un material discografic de muzică populară în memoria bunicului său din partea mamei, Şuteu Dumitru, de la, care, spun toţi membrii familiei ar fi moştenit vocea şi iubirea pentru cântecul popular.    

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

ACADEMICIANUL OVIDIU BOJOR LA REGHIN
Carmen Ioana Frandeș– model inspirațional
Filmul sfarsitului
DORINA FRENŢ, CONTABILA CARE A DESCOPERIT ÎN AŢĂ ŞI AC O SURSĂ DE VENIT CONSTANTĂ ÎN VIAŢĂ
BISERICA SASEASCA INTRE LEGENDA SI ADEVAR
Biblioteca Municipala cauta parteneri pentru Reghinul cultural
Cod galben de iarna la Reghin.
CONFISCARI DE MATERIAL PIROTEHNIC LA REGHIN
DACA FRUMUSETEA AR AVEA IZ DE TOAMNA
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
Romania ar putea interzice mai multe tipuri de tigari.
SECRETELE MEDIERII
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
Studenţii Fundatiei Laurentia au colindat Caminul de Varstnici
Doctorul Liviu Moraru s-a mutat printre îngeri
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
KLARA EMESE POLITISTUL UNIVERSAL
DANIEL BOTOG, COLECTIONARUL REGHINEAN CARE ADUNA BANI DE PE TOT GLOBUL
Obiective... demarare...  rezultate... start
ORICE SUCCES AL UNUI REGHINEAN ESTE SUCCESUL TUTUROR REGHINENILOR
Astazi: deschiderea laboratorului urban EDU+
RODICA NEGRU DE LA CREDINTA LA INCREDERE
TEATRUL PRINDE VIATA LA REGHIN
Ghita Zileriu  la Reghinul in direct
PRIMUL STRAND DE LUX LA REGHIN
Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
Sandor Jozsef, reghineanul care a transformat terapiile cu sare intr-o afacere profitabila
ELENA TODERIC O PREOTEASA MODEL
Arestari in cazul furturilor din Breaza
In atentia persoanelor cu dizabilitati si a apartinatorilor acestora
ZILELE REGHINULUI EDITIA 2013
Noapte in flacari la Bistra-Muresului
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
GALA SPORTULUI REGHINEAN
INVAZIA TATARILOR LA REGHIN
MARIA GRAMA, UN GLAS CE ARE MENIREA DE A DUCE MAI DEPARTE CEEA CE SUNTEM
Fumatul interzis în Reghin încă din 1780.