Menu

MAGDA PUSKAS

 Magda Puskas, folkista care ne-a îndulcit adolescenţa 

 

Cantautoarea de muzică folk Magdalena Puskas aparţine în egală măsură amintirilor dragi multora dintre reghineni, dar şi prezentului muzicii folk, în care artista este activă şi implicată până la ultima picătură de energie. Chiar dacă acum e stabilită la Cluj-Napoca, ex. solistă Grupului Ecou, se reîntoarce la Reghin cu drag, pentru a susţine un concert, pentru fanii cărora le-a îndulcit adolescenţa. Cunoscuta cântăreaţă de folk Magdalena Puskas,  de doar 1,56 m înălţime, s-a născut la Reghin în 14 ianuarie 1961 şi a debutat în oraşul natal la 6 ani, cu piesa „Fata mamii, ce vrei tu?”. În clasa a treia, a ajuns la „Casa Pionierilor”, unde trebuia să înveţe chitara…însă acolo s-a evidenţiat prin voce, motiv pentru care a fost îndrumată să cânte, la început muzică populară, după care a continuat cu muzica uşoară, consacrându-se în concursul „Cântarea României” şi „Cenaclul Flacăra” cu Sorina Bloj ca membre a Grupului Ecou. Chiar şi publicul tânăr care nu a prins anii de aur ai „Ecoului”, o descoperă pe Magda Puskas acum, cu admiraţie şi respect. Multe piese de suflet din vremea Cenaclului Flacăra, precum: „Taina”, „La o cană cu vin”, „Cireşul”, „Lăsaţi-mă să merg pe bicicletă”, „Partaj”, cântate de Magda, sunt ascultate şi azi cu interes de generaţiile tinere, însă nu au trecut neobservate nici melodiile noi ale artistei „Desculţi prin zăpadă” sau „Mi-e bine, mi-e jale”. Ultima oară am văzut-o pe Magda la Reghin, anul trecut, la cafeneaua ,,Dogma”. Magda a urcat pe scenă alături de tinerii chitarişti, Rareş Suciu din Mediaş şi Marius Ştefan, din Suceava, împreună cu care au transformat o seară banală de vineri într-o frumoasă poveste folk cu adânci rădăcini în timp, de pe vremea Grupului Ecou, şi cu compoziţii noi cântate cu generozitate publicului prezent. Poate nu ar strica, autorităţile locale să îi confere un titlu de ,,Cetăţean de Onoare” al Reghinului, veteranei muzicii folk, pentru revigorarea acestui curent muzical la nivel naţional, care, în opinia mea, ar merita să fie invitată mai des să concerteze la Reghin, de organizatorii de evenimente mari, care au cam uitat-o în ultima perioadă, voluntar sau involuntar.       

 Magdalena şi Sorina au format un ,,Ecou” răsunător în folk

Grupul „Ecoul” s-a format la Reghin, pornind de la o nebunie de liceu, într-o perioadă în care muzica folk reprezenta un curent foarte la modă, în jurul româncei Sorina Bloj şi al unguroaicei Magdalena Puskas. Debutul oficial al Grupului ,,Ecoul” a avut loc în 27 mai 1981, la Galaţi, prin participarea la festivalul „Baladele Dunării”, unde unul dintre membrii juriului a fost poetul Adrian Păunescu, alături de membrii Cenaclului Flacăra. Participarea la acest festival a adus premiul Revistei Flacăra, precum şi premiul al doilea al concursului. Intrarea în „Cenaclul Flacăra” s-a realizat cu un prim spectacol la Oradea. Cea mai reprezentativă melodie a grupului Ecou este „Taina”, pe care iniţial Magda a compus-o în limba engleză, fiind la modă în perioada anilor ’80, melodie ce avea să ajungă un hit în zona muzicii folk. Melodia a fost tradusă şi interpretată în limba română cu ocazia împlinirii vârstei de 20 de ani a Sorinei Bloj. În 1983, Sorina Bloj s-a îmbolnăvit şi astfel a rămas Magdalena fără grup. Atunci, s-a „aliat” cu regretata Tatiana Stepa şi au format grupul Partaj, care, la început, cânta melodiile Magdei, ca mai apoi cele două să îşi echilibreze tehnicile şi să creeze împreună. Magda a mai cântat de-a lungul anilor alături de Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Valeriu Sterian, Mircea Vintilă şi a avut o strânsă prietenie cu „Cristi Minculescu, fratele meu brunet” şi „Ştefan Hruşcă, fratele meu blond”, cum îi place să îi alinte Magda. Reghineanca este una dintre persoanele creditate pentru revigorarea folkului românesc, după anul 2000. Magdalena Puskas nu are doar talent muzical, ci şi veleităţi de moderator de televiziune, dovedindu-şi calităţile în emisiuni de profil pe care le-a moderat la posturi precum: Orizont TV, Baia Mare, şi ulterior la One TV Transilvania. 

      Momentan concertează cu Florin Ştefan şi Rareş Suciu 

În 2011, Magda Puskas a aniversat 30 de ani de la debutul în Cenaclul Flacăra, moment celebrat prin aducerea unui suflu nou pieselor sale, printr-o colaborare de succes cu muzicieni de excepţie: Tcha Limberger, Florin Ştefan, Aladár Pusztai, Cătălin Pop şi Oana Pop. Turneul naţional ce a cuprins cei 30 de ani de folk ai Magdei a marcat un număr impresionant de oraşe. Şi spectatori pe masură. Momentan, concertele din prezent ale Magdei sunt încununate de prezenţa a doi chitarişti de mare calitate: Florin Ştefan şi Rareş Suciu.

 

 

 

 

 

 

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

INFRACTIUNI RUTIERE
La Multi Ani 2013!
NUNTA LA CASTEL
Fumatul interzis în Reghin încă din 1780.
Cod galben de iarna la Reghin.
Club Dogma, muzica faina pentru oameni faini!
Roxana Marian: "As poza in Playboy”
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
Vant puternic si viscol pana marti
ORBAN CSABA VREA SA DEVINA COBAI PENTRU EXPERIENTE MEDICALE
MARIA GRAMA, UN GLAS CE ARE MENIREA DE A DUCE MAI DEPARTE CEEA CE SUNTEM
Ioan Contiu, omul pe care vioara l-a plimbat prin lume
SCDCO Reghin vrea sa omologheze la Reghin o noua rasa
REPOPULAREA REGHINULUI
Clubul Dansul Viorilor a fost vizitat de Mos Craciun
O "CERERE DE CASATORIE" REUSITA, IN CULISELE TEATRULUI REGHINEAN
BISERICA SASEASCA INTRE LEGENDA SI ADEVAR
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES
Ziua Culturii nationale la Reghin
Irina Sular versus Luca Anamaria
MARIA BORZAN IN LUNA MARTIE
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
DAREGHINTV CASTIGATOAREA SIMFEST 2013
GABI CRISAN, REGHINEANUL CARE SI-A GASIT IMPLINIREA IN ANGOLA
Dragobetele a sarutat fetele anul acesta si la Reghin
164 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU
SAVA ALEXANDRU FLORIN - MUZICA ESTE EFORTUL MEU DUREROS SI EUFORIC
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
MARIUS PORTIK SI ALEXANDRA COTOI PREZINTA ZILELE REGHINULUI
Gall Rozalia are nevoie de 2000 de Euro care îi pot salva vederea
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
Asociatiile de Proprietari din Cartierul Unirii executate silit datorita debitelor la RAGCL
FURT DE ENERGIE ELECTRICA LA IDICEL
Elena Costinas reghineanca ce nu lasa iconografia sa moara
PAULA VREA SA TRAIASCA! IMPREUNA O PUTEM AJUTA.
Suspect de braconaj piscicol - identificat
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
ANCA SUCIU O FRUMUSETE APARTE!