Menu

MARIA BORZAN IN LUNA MARTIE

Maria Borzan luna martie este pentru mine anotimpul renaşterii

Maria Borzan este un cercetător ştiinţific fără pauză pe baricadele Muzeului Etnografic Reghin, care şi-a axat ultimii 28 de ani din viaţă pe activităţi ştiinţifice, expoziţionale şi cultural artistice. Fiind însă femeie, înainte de toate, Maria Borzan mărturiseşte, la începutul lunii martie, că pentru ea, primăvara este un anotimp al renaşterii, al regenerării, care îi umple sufletul de bucurie, când toată natura se trezeşte la viaţă. ,,Luna martie este o lună specială pentru că ne este dedicată nouă femeilor şi, vrem nu vrem, trebuie să recunoaştem că avem toate femeile un suflet sensibil şi această sensibilitate ne face să aşteptăm să ne bucurăm de atenţiile care ni se acordă, de primul mărţişor pe care îl primim în calitate de prietenă, ca soţie, sau ca mamă, pentru că există emoţii diferite. Una este când primeşti un mărţişor din partea celui care te iubeşte ca partener, iar alta este emoţia când primeşti mărţişorul din partea celui căruia i-ai dat tu viaţă, din bucăţica aceea din tine, care îţi duce mai departe o parte din visele tale şi în care tu te regăseşti. Mărţişorul este simbolul iubirii nemărginite şi simbolul trăiniciei vieţii, reprezentată prin firul roşu şi alb al vieţii”, explică Maria Borzan. 

                        Esenţa muncii unui etnolog este cercetarea 

Puţini sunt cei care înţeleg că munca unui muzeolog nu este una deloc uşoară, în primul rând pentru că nu este una cunoscută.  Munca într-un muzeu nu înseamnă doar să realizezi un ghidaj în expoziţie, de a primi vizitatori şi a organiza evenimente. ,,Importanţa muncii unui etnolog este extraordinară şi pentru moment, dar în special pentru viitorime, pentru că tot ce acum lucrează etnologul şi aşază pe rafturi în paginile bibliorafturilor va fi tezaur pentru generaţiile ce vin după noi. Esenţa muncii unui etnolog este cercetarea, muncă pe care foarte puţină lume o înţelege sau o cunoaşte pentru că a cerceta înseamnă a parcurge două direcţii. O dată faci o cercetare asupra patrimoniului muzeului, asupra celor peste 8.000 de obiecte, care le ai în gestiune şi care sunt grupate pe colecţii şi apoi realizezi  propuneri pentru clasare şi întocmeşti dosarul care va fi verificat de o comisie naţională din cadrul Ministerului Culturii. Cercetarea se finalizează printr-un catalog de colecţii sau, dacă nu, prin susţinerea unei lucrări ştiinţifice la o sesiune a unui alt muzeu din ţară sau scriind o carte”, a explicat directorul muzeului etnografic. 

  Maria Borzan un expert care a scris 13 cărţi şi a realizat 86 de filme 

În 1976 şi-a susţinut lucrarea de licenţă la Bucureşti, la Universitatea de Filozofie, secţia Istorie din Bucureşti, a muncit în învăţământ în judeţul Harghita, la Voşlobeni, ca profesor şi director adjunct, după care, în ultimii 28 de ani, Maria Borzan a parcurs toate gradele profesionale, de la muzeograf până la cercetător ştiinţific. Din 2004, Maria Borzan a devenit şi expert etnograf, unul chiar foarte priceput, care a reuşit chiar să claseze în urmă cu cinci ani, colecţia de cătrinţe a muzeului la statutul de tezaur, după două contestaţii la comisia naţională Ministerul Culturii, care o trecuse la fond. Din izbânzile profesionale ale muzeografei putem aminti că a realizat o colecţie de 86 de filme documentare şi eveniment pentru patrimoniul muzeului şi din 2004 până în 2014 a scris 13 cărţi ca autor şi coautor, dintre care amintim: ,,Colecţia de Ştergare a Muzeului Etnografic”, ,,Calendarul Creştin-Ortodox în Iconografie”, ,,Din zestrea satului mureşean”, , ,,Naşterea şi Botezul”, ,,Oraţiile de Nuntă”, ,,Antologie de Poezie Populară” (Glăsături, bocete, de înmormântare), ,,Costumul Popular Mureşean”, ,,Mâncăruri Tradiţionale Româneşti”, ,,Monografia Muzeului Reghin – cultură şi tradiţie” etc. Pe lângă acestea, cercetătorul ştiinţific, Maria Borzan a contribuit în calitate de coautor, împreună cu muzeograful Florin Bogdan, la albumele: ,,Mărturii de Credinţă şi Spiritualitate pe Valea Mureşului şi Valea Gurghiului” şi ,,150 de ani de la Ridicarea Reghinului Săsesc la Rang de Oraş Liber Regesc (1863-2013)”.  

Maria Borzan nu este un om împlinit doar profesional ci şi uman, ca mamă a doi copii şi ca bunică cu trei nepoţi. Nicolae Conreliu, este primul fiu al Mariei Borzan, de profesie inginer informatician stabilit în Bucureşti şi administrator al firmei ,,Borrolia Design”. Iar fiica acesteia, Man Roxana Maria, este doctor în istorie şi coautor la patru cărţi etnografice.  

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Holera si ciuma neagra in istoria Reghinului
NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.
Elixirul frumusetii la "Felly"
PROGRAMUL FARMACIILOR REGHINENE IN AUGUST
MARIA PRECUP - MESAJUL DE ZIUA INTERNATIONALA A FEMEI
CONTINUA FURTURILE DE BRAZI
Numele soluţiilor de securitate privată este LEX GUARD SECURITY!
VLAD URSAN UN INGER FARA ARIPI
Florin Vos cel mai mediatizat artist reghinean
Muzeul etnografic din Reghin, membru în Asociația Muzeelor din Aer Liber
Opt din zece reghineni vor face asta de Revelion!
Gospodari şi oameni de onoare din judeţul Mureş
Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
Antrenor nou la FCM
Un Reghin mai altfel: al nostru, al tuturor
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
Irina Sular versus Luca Anamaria
Campanie de prevenire a furturilor din autoturisme
Temnita Reghinului
INFRACTIUNI RUTIERE
BOGDAN STAVILA VREA SA CONFIRME LA ECHIPA MARE DE LA DINAMO BUCURESTI
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
ROXANA SUCIU, REGHINEANCA CU DIMENSIUNI APROAPE DE PERFECTIUNE
SAMBATA LA ZILELE REGHINULUI
UNIREA PRINCIPATELOR SARBATORITA SI LA REGHIN
PASTORALA DE SFINTELE PASTI 2013
164 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU
NUNTA LA CASTEL
Politia Locala la Raport pe anul 2012
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
Sindicatul Pensionarilor Reghin da utilitate varstnicilor
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR
CRISTIAN ASZALOS O REVELATIE IN PRESA SPORTIVA
PRIMAVARA ACEASTA ALERGAM PENTRU REGHIN
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
DANIEL BOTOG, COLECTIONARUL REGHINEAN CARE ADUNA BANI DE PE TOT GLOBUL
NATALIA GLIGA A CANTAT PENTRU 200 DE PRESEDINTE DE STATE
Tinerete fara batranete la Reghin!
Portret de campion, Horatiu Forgaci