Prof. Ioana Crișan a 5 ani de la întoarcerea către strămoși
- font size decrease font size increase font size
Mândră că a fost fiică de țărani din Râpa, profesoara Ioana Crișan a dus cu cinste, toată viața, dragostea pentru satul ei, pentru țăranii curați, făuritori de zestre, colecționând și purtând costume populare originale și împodobindu-și casa cu obiecte de artizanat făurite de meșteșugarii pricepuți ai lumii satului.
Înainte de a se pensiona a fost profesor de fizică și chimie la Grupul Școlar ,,Ioan Bojor” din Reghin, dar a profesat în multe școli din municipiu și împrejurimi. A fost și inspector școlar, președinta Organizației de Femei a Asociației ,,Vatra Românească” Filiala Reghin, membră a Despărțământului Reghin al ASTRA, președinta unei asociații pe care a fondat-o și care avea ca scop cercetarea științifică a urmelor lăsate de daci, participând cu studii de specialitate la Congresele de Dacologie de la București, organizate de dl. Napoleon Săvescu.
În luna februarie a acestui an s-au împlinit 5 ani de când Ioana Crișan s-a întors cu fața spre strămoșii ei, aceia pe care atât de mult i-a invocat, și pentru memoria cărora a organizat simpozioane, mese rotunde, dezbateri, invitând la Reghin personalități istorice credibile – mărturisitori la rândul lor ai acelor care în vechime populau aceste meleaguri.
Cele peste 70 de persoane prezente vineri, la Biblioteca Municipală „Petru Maior”, după evocarea Ioanei Crișan, au participat și la expunerea cu tema ,, Agatârșii, stăpânii legitimi ai spațiului carpato-danubiano-pontic”, precum și la lansarea cărții ,,Evanghelia după regale agatîrș”, de Valentin Târcă.
Cu siguranță, încă mai există spiritul deșteptării naționale, al recunoașterii faptului că cei care locuim în acest spațiu suntem și urmașii bravului neam traco-geto-dac, asta datorându-i-se cu prisosință, la Reghin, și Ioanei Crișan.