Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Holera si ciuma neagra in istoria Reghinului
 Mihnea Ionut Ognean, copilul minune campion mondial la 7 ani
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii
Prognoza meteo pentru începutul lui 2013
A riscat totul ca să o ia "Delazero" în capitală
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
GALA SPORTULUI REGHINEAN
Temnita Reghinului
PRIMAVARA ACEASTA ALERGAM PENTRU REGHIN
ANCA SUCIU O FRUMUSETE APARTE!
LOREDANA COFARI: AM AJUNS ACOLO UNDE AM VISAT
Dragobetele a sarutat fetele anul acesta si la Reghin
Moment Solemn in Jandarmeria Mureseana
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
Filmul sfarsitului
MARIUS PORTIK SI ALEXANDRA COTOI PREZINTA ZILELE REGHINULUI
Rotary Club Reghin actioneaza in spirit de prietenie pentru comunitate
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
Campanie de prevenire a furturilor din autoturisme
Reuniune culturala
CONFISCARI DE MATERIAL PIROTEHNIC LA REGHIN
BILANTUL ZILELOR REGHINULUI
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
In atentia persoanelor cu dizabilitati si a apartinatorilor acestora
DORINA FRENŢ, CONTABILA CARE A DESCOPERIT ÎN AŢĂ ŞI AC O SURSĂ DE VENIT CONSTANTĂ ÎN VIAŢĂ
Noul sef al Institutului National de Statistica este o mureseanca
BOGDAN STAVILA VREA SA CONFIRME LA ECHIPA MARE DE LA DINAMO BUCURESTI
1 DECEMBRIE SARBATORIT LA REGHIN
Interviu cu inspiratia:Adina Pescarus
ROXANA SUCIU, REGHINEANCA CU DIMENSIUNI APROAPE DE PERFECTIUNE
Roxana Marian: "As poza in Playboy”
Cod galben de iarna la Reghin.
Prof. Ioana Crișan a 5 ani de la întoarcerea  către  strămoși
Viata lunga si multe realizari!
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES
ZILELE REGHINULUI EDITIA 2013
Disparitie