Menu

MEDIEREA SAU CUM SOLUTIONAM SIMPLU SI EFICIENT CONFLICTELE

Balazs Luminita Estera mediator - presedinte in Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania - Filiala Mureş, ne explica noile modificari in ceea ce priste procesul de mediere.

CE ESTE MEDIEREA?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.  Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

CUI SE ADRESEAZĂ MEDIEREA?
Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.


SEDINŢA DE INFORMARE ASUPRA PROCEDURII
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care la mediator se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
În această situa?ie mediatorul încheie un contract de pregătire a medierii cu partea care solicită medierea, în asa fel încât mediatorul să fie mandatat de solicitant pentru a trimite invitaţia la mediere. Prin acest contract mediatorul trimite o invitaţie, maxim două. După trimiterea invitatiei, dacă partea invitată se prezintă la mediator la data şi ora fixată pentru întâlnirea  cu solicitantul şi cu mediatorul, atunci  mediatorul va trece la analiza conflictului din perspectiva ambelor păr?i. După analiza conflictului realizată de mediator, acesta va trece la informarea părţilor despre avantajele medierii, efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.

Informarea,  fiind o parte a procedurii de mediere este gratuită pentru păr?i, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare PĂRŢILE DECID, dacă acceptă rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg să meargă spre instanţa de judecată.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. În situaţia în care partea invitată refuză invitaţia mediatorului sau nu se prezintă de doua ori la rând la locul unde ar trebui să aibă loc  medierea, atunci mediatorul întocmeşte, conform legii, un proces verbal  cu solicitantul care l-a mandatat, informându-l pe acesta cu ceea ce a facut pentru a aduce cealaltă parte la mediere, care se depune la dosarul instanţei.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Gospodari şi oameni de onoare din judeţul Mureş
NUNTA LA CASTEL
Suspect de braconaj piscicol - identificat
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
MAGDA PUSKAS
Muzeul etnografic din Reghin, membru în Asociația Muzeelor din Aer Liber
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES
Campania "Fiindca ne pasa"
Antrenor nou la FCM
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
REGHINUL IN SARBATOARE DE ZIUA NATIONALA
Ziua Portilor deschise la Politia Reghin
MARIA BORZAN IN LUNA MARTIE
SAVA ALEXANDRU FLORIN - MUZICA ESTE EFORTUL MEU DUREROS SI EUFORIC
Un Reghin mai altfel: al nostru, al tuturor
ANDREEA SUCIU: "SUNT CEEA CE MI-AM DORIT SA FIU"
GALA SPORTULUI REGHINEAN
Prognoza meteo pentru începutul lui 2013
DUPA 25 DE ANI, AU REINCEPUT SERBARILE IERNII LA REGHIN
Tabara de Schi la Toplita
PROGRAMUL DE VINERI AL ZILELOR REGHINULUI
8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii
UNIREA PRINCIPATELOR SARBATORITA SI LA REGHIN
Două echipe mureșene față în față în sferturile de finală ale Cupei României la futsal
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
"O noapte furtunoasa" la Reghin
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
BIANCA SOMESAN O "MISS TEACHER"
EDUCATIA CEA MAI PUTERNICA ARMA PENTRU A SCHIMBA LUMEA
 Multumim Radu Tuculescu pentru „ARS MARIS” a sasea oara
SAMBATA: BYRON LA TEATRUL NATIONAL
SAMBATA LA ZILELE REGHINULUI
Un Reghin infloritor
PESTE 4 MILIOANE DE INSTRUMENTE PRODUSE LA REGHIN
SA FIE PRIMAVARA, PENTRU UN NOU INCEPUT!
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
PASTORALA DE SFINTELE PASTI 2013
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC