Menu

Secretul unei casnicii - familia Maior

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române „Căsnicia este o uniune legală, liber consimţită între un bărbat şi o femeie pentru întemeierea unei familii” în timp ce unii spun despre mariaj că este sfârşitul unui şir de plăceri dintr-o serie de aur a desfătării sau sfârşitul unui şir dintr-o serie neagră a necazului, spun alţii. O maximă a lui Andre Maurois spune că „O căsătorie fericită este o lungă conversaţie care pare întotdeauna prea scurtă”.
O asemenea familie, care a reuşit să con¬vieţuiască aproape perfect în armonie şi înţelegere, fără să se culce măcar o zi supăraţi unul pe celălalt, sunt reghinenii Viorica şi Emil Maior care, la data de 16 iulie a acestui an au împlinit 58 de ani de căsnicie. Dacă în 1955 serbau primul an de căsnicie şi nunta de bumbac, peste doi ani, în 2014, îndrăgostiţii reghineni vor serba celebra „nuntă de diamant". La întrebarea „Care este secretul unui mariaj atât de longeviv?” Emil Maior a răspuns ferm: „Dragostea, respectul şi înţelegerea reciprocă. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru viaţa ce ne-a dat-o, pentru sănătatea de care ne-am bucurat, pentru buna înţelegere, pentru copilul şi nepoatele noastre, pentru toate realizările avute şi îl rugăm să ne ajute şi să ne ocrotească în continuare pe cărările vieţii”.

Emil Maior are 53 de ani de activitate din care 33 de ani i-a dedicat oamenilor neputincioşi.

Emil Maior este fiul preotului greco-catolic Beniamin Ioan Maior din Maioreşti, care a absolvit Şcoala Teologică de la Blaj în 1929 şi care a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul şi Mitropolitul de Alba-Iulia şi Făgăraş, dr. Vasile Suciu şi care a slujit de-a lungul anilor ca preot paroh în Merişor, Suseni, Maioreşti şi Săcalul de Pădure, până în februarie 1949. Emil s-a născut la 7 iunie 1931 în Merişor, a absolvit Şcoala Pedagogică din Reghin în 1951, unde l-a avut diriginte pe Ieronim Borcoman şi profesor de chimie pe Gabriela Miron, fiica unui celebru chimist de renume mondial. În 1954 s-a căsătorit cu învăţătoarea reghineancă Viorica Cozma. La doar 22 de ani, Emil a fost numit director al Şcolii mixte de 7 ani din Chiherul de Jos. În 1957 s-a mutat în Reghin şi la 37 de ani, datorită calităţilor sale de bun administrator, a fost numit director al Căminului de Bătrâni din Lunca Mureşului de unde, în 1969 a fost transferat la Căminul Pensionarilor din Ideciu de Jos.
După aproape 40 de ani de activitate, din care 33 de ani şi i-a dedicat întrajutorării oamenilor neputincioşi, Emil Maior s-a pensionat. Fireşte că nu s-a simţit comod cu acest nou statut aşa că, la 18 septembrie 1998, Consiliul de conducere al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reghin l-a împuternicit în funcţia de preşedinte interimar al C.A.R.P Reghin. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor are ca obiect de activitate sprijinirea materială şi social-culturală a membrilor săi, scop în care acordă împrumuturi rambursabile, ajutoare nerambur¬sabile pentru tratamente balneoclimaterice sau deces precum şi ajutoare ocazionale. Emil Maior a fost ales preşedinte în anul 2.000, apoi reales în anul 2004 şi în 2008, cel de al treilea mandat al longevivului preşedinte expirând la Adunarea Generală a C.A.R.P-ului din 21 mai 2012, când i-a cedat locul mai tânărului său coleg, Stoica Leon.
În plan familial, din rodul dragostei dintre Emil şi Viorica Maior s-a născut singura lor fiică Mariana, azi secretara Facultăţii de Mecanică din Cluj-Napoca, aceasta oferindu-le multe bucurii de-a lungul vieţii însă, cea mai mare bucurie a fost aceea că i-a făcut bunici de două ori, prin naşterea nepoatelor Cristina şi Oana-Voichiţa.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

ACCIDENT GRAV LA SUSENI
Studenţii Fundatiei Laurentia au colindat Caminul de Varstnici
GALA SPORTULUI REGHINEAN - PREMIANTII ANULUI 2013
MARIA GRAMA, UN GLAS CE ARE MENIREA DE A DUCE MAI DEPARTE CEEA CE SUNTEM
INFRACTIUNI RUTIERE
MARIUS PORTIK SI ALEXANDRA COTOI PREZINTA ZILELE REGHINULUI
ORICE SUCCES AL UNUI REGHINEAN ESTE SUCCESUL TUTUROR REGHINENILOR
La Multi Ani 2013!
Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
Carmen Ioana Frandeș– model inspirațional
Noapte in flacari la Bistra-Muresului
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
Roxana Marian: "As poza in Playboy”
NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.
 Editia a VII-a a Cupei Mirona a întregit familia dansului sportiv la Reghin
SIGURANTA NU ESTE UN JOC DE NOROC
164 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU
NUNTA LA CASTEL
Portret de artist: Moldovan Simion
Campanie de prevenire a furturilor din autoturisme
 Aquaserv Reghin la raport, cu Ionut Gabriel Dumitrache
"CARTEA JUNGLEI” la Reghin
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES
Doru Pop stindardul muzicii autentice romanesti
PROGRAMUL DE DUMUNICA A ZILELOR REGHINULUI
Spectacol folcloric de dragobete
Clubul Dansul Viorilor a fost vizitat de Mos Craciun
CODRUTA BARBUS PREZEINTA FRUMUSETEA IN 111 DE STARI
150 de ani de istorie
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
Maria Precup „Un intelept ia propriile sale decizii, un om ignorant urmeaza opinia publica”
Omagiu  ultimului om de stiinta autodidact al Transilvaniei Kohl Istvan
Asistenta telefonica a cetateanului
Muzeul etnografic din Reghin, membru în Asociația Muzeelor din Aer Liber
ULTIMA ZI DIN FESTIVALUL VAII MURESULUI
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale
BISERICA DIN HABIC A FOST RESFINTITA
COD GALBEN DE CANICULA
LOREDANA CATANA - FEMEIA CARE GASESTE MEREU INSPIRATIE SA-SI INDEPLINEASCA VISELE