ARTA FOTOGRAFICA UN ALT MOD DE A PASI IN VIATA
- font size decrease font size increase font size
Reghineanul Lucian Mărginean se luptă de la 13 ani cu o atrofie musculară care, în urmă cu cinci ani, l-a împiedicat să mai poată păşi pe picioarele sale. Mai multe accidente și căzături au punctat de-a lungul timpului evoluția bolii şi apoi, înaintea nunţii, în urma unei căzături la Bacău, s-a ales cu o fractură de col femural, ajungând într-un scaun cu rotile. A suferit o intervenţie chirurgicală prin care i s-au introdus două tije în piciorul stâng, scurtându-i membrul inferior. A urmat un tratament dificil de recuperare la Clinica Nova Vita din Tîrgu-Mureş, timp în care Lucian Mărginean a învăţat să trăiască din nou, găsind puterea de a „merge mai departe” datorită soţiei, părinților, socrilor, prietenilor şi a pasiunii pentru arta fotografică, aceasta din urm[ devenind cel mai puternic aliat împotriva bolii sale degenerative. În urma accidentului a fost imobilizat la pat şase luni, timp în care a început să îşi dezvolte pasiunea pentru arta fotografică, ale cărei începuturi le-a deprins în liceu cu ajutorul unui aparat de fotografiat “Smena”. Astfel, a început să studieze pe internet tot ce ţinea de noţiuni tehnice şi detalii despre aparate de fotografiat şi obiective foto. A continuat apoi să privească zilnic 300-400 de fotografii, pentru a înţelege mai bine arta fotografică şi a se rupe de cruda realitate. Rezultatele nu au întârziat să apară şi, în 2012 a reuşit să realizeze prima expoziţie cu Clubul Foton, iar la data de 8 martie 2013 Lucian Mărginean a câştigat şi primul său premiu în artă fotografică : locul II cu fotografia „It’s time to say goodbye”, la Concursul ,,Portret de femeie”, organizat de Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” din Oneşti.
Cu ajutorul soţiei şi-a transformat sufrageria în studiou foto.
Lucian Mărginean s-a născut într-o familie de muncitori – tata, lăcătuş mecanic care în timpul liber realiza sculptură în plexic iar mama, muncitoare în domeniul panificaţiei. La 13 ani a fost diagnosticat cu distrofie musculară dar aceasta nu l-a împiedicat să absolve cursurile liceului nr.1. În 1987, după terminarea liceului, printr-un concurs de împrejurări norocoase, Lucian a ajuns în Franţa pentru o serie de investigaţii medicale care i-au confirmat acelaşi diagnostic: forma amiotrofie spinală pseudomiopatica Kugelberg-Wellander. I s-a recomandat un tratament de întreţinere cu metale (cupru şi cobalt) deoarece medicii i-au explicat reghineanului că deocamdată acesta este singurul mod de a lupta cu boala. Cercetările continuă în țările dezvoltate și Lucian speră ca într-o zi să fie descoperit un remediu care, chiar dacă nu va vindeca, măcar să stopeze evoluția bolii. În urmă cu aproape 14 ani a fost încadrat cu gradul II de handicap, perioadă în care a cunoscut-o la Vâlcele, în judeţul Covasna, pe Ramona, o tânără din Botoşani. ,,Eram în spital în cadrul Asociației Distroficilor Musculari din România, iar Ramona a venit acolo suspectă de distrofie să îşi facă o serie de analize, fiind singurul spital de boli neuro-musculare din România. Ne-am cunoscut, ne-am plăcut şi în urmă cu 7 ani am făcut cununia civilă la Oneşti”, explică fotograful care, deşi s-a stabilit cu reşedinţa la Oneşti, nu şi-a schimbat domiciliul din cartea de identitate, fiind încă locuitor al municipiului Reghin. Chiar dacă este imobilizat într-un scaun cu rotile şi se deplasează în cârje sau cu ajutorul unui scuter electric, Lucian se luptă, cu o determinare ieşită din comun, să stopeze boala degenerativă care distruge nervii şi muşchii. În urmă cu şase ani a achizitionat primul său aparat foto digital iar apoi a primit din partea unui bun prieten un aparat DSLR. Lucian nu se lasă doborât de boală, din contră! Pentru a putea să îşi desăvârşească talentul, şi-a transformat sufrageria din apartamentul său din Oneşti într-un adevărat atelier, practic un studio cu fundaluri, soft-box-uri și umbrele unde zilnic se perfecţionează în arta fotografică. Dacă până în prezent s-a axat mai mult pe fotografia statică de artă decorativă, de curând a devenit foarte atras de portrete, domeniu în care vrea să se specializeze. Visul lui Lucian este ca în acest an să îşi facă un site personal ca să îşi poată promova fotografiile în toată ţara.
Lucian adoră să surprindă în fotografie clarobscurul.
Lucian crede că fotografia de artă trebuie să încânte ochiul privitorului, dar ca să faci acest lucru trebuie să ai o înclinaţie spre frumos. „Eu nu concep să fotografiez partea negativă a vieţii şi a oamenilor. Din contră, eu sunt atras de perioada barocă a picturii şi de arta flamandă, drept pentru care îmi place să surprind clarobscurul, care înseamnă îngemănarea dintre lumină şi întunericul ce te lasă să îţi imaginezi ce poate fi dincolo de acesta”, explică Lucian.
Clubul Rotary din Reghin i-a făcut o surpriză lui Lucian de ziua lui aşa că, la data de 7 martie a primit un aparat de fotografiat profesional, marca Nikon, chiar în mijlocul operelor sale expuse publicului în cadrul unei expoziţii foto cu vânzare, prilej cu care, membrii clubului au achiziţionat o parte din cele mai reuşite fotografii ale artistului. Toţi pasionaţii de artă fotografică, doritori să intre în posesia unor tablouri semnate de artistul fotograf Lucian Mărginean, pot comanda lucrări la numărul de telefon 0756-509-914 sau îi pot scrie pe adresa de e-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
. iar parte din lucrări mai pot fi vizionate pe blogul lui Lucian: http://stillandother.blogspot.ro/
Robert MATEI