IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
- font size decrease font size increase font size
Iulia Iuonaş este o reghineancă talentată şi perseverentă care îşi cheltuie energia metodic şi "se caţără" încet, dar sigur, spre ţeluri ambiţioase, demonstrând că pentru a fi un elev model nu este nevoie decât de echilibru, acela în care şcoala se îmbină perfect cu preocupările unui adolescent.
Iulia, chiar dacă este o fire modestă la prima vedere, dovedeşte reale aptitudini de artist şi chiar se poate lăuda că la vârsta de 10 ani a realizat prima expoziţie personală de pictură, grafică şi măşti pictate, care a cuprins circa 60 de exponate. Eleva pictează de la 5 ani îndrumată de graficianul Petre Mărginean.
În clasa a II-a a continuat să se dezvolte la cercul de desen de la Clubul Copiilor şi din clasa a V-a a fost admisă la Secţia de Arte Plastice din cadrul Şcolii Gimnaziale „Augustin Maior” din Reghin (Şcoala de Muzică), pe care o face în paralel cu școala la care este elevă. Momentan reghineanca şi-a construit chiar un site personal în care mica artistă îşi actualizează toate lucrările şi în format electronic, pentru ai putea fi admirate mai simplu exponatele.
Chiar dacă dorinţa ei cea mai arzătoare este să devină medic, iar în paralel să picteze, de curînd reghineanca şi-a mai descoperit o pasiune pentru arta fotografică, domeniu în care studiază continuu noi forme de expresie care se ambiţionează să le aprofundeze cu aparatul de fotografiat al tatălui ei, un Nikon D 200.
Iulia îi apreciază pe Salvador Dali şi Van Gogh.
“Am moştenit dragostea de artă de la tata care este foarte pasionat de arta fotografică. Am învăţat multe lucruri frumoase de la el, iar acum încerc să mă descopăr pe mine. Pictez pe pânză, hârtie, carton, lemn şi ceramică, dar cel mai mult îmi place grafică, pentru că aici cu ajutorul unui creion pot intra în detalii să îmi dezvolt simţul pe lumină, umbră, contrast, fluiditate, forme şi perspectivă” explică Iulia.
Ca şi mentori spirituali îi recunoaşte pe spaniolul Salvador Dali pentru modul original în care a reprezentat curentul suparealist în pictură şi pe pictorul olandez postimpresionist, Vincent Van Gogh, ale cărui lucrări au avut o influenţă profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii şi impactul emoţional.
Cea mai mare ambiţie a Iuliei este ca în 2014 să lanseze cea de a doua expoziţie pentru care lucrează intens.
Tablourile Iuliei se pot fi vizualiza pe http://iuliarte.wgz.ro, iuliarte 2012. Wgz.ro, isfoto. Wgz.ro.
O fată de zece pe linie.
Iulia are 12 ani şi este elevă în clasa a V-a A la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”, în clasa dirigintelui Ioan Ichim. Este genul de fată care caută recunoaştere şi nu îşi face prea multe probleme legate de modul în care o va obţine. Este atât de ambiţioasă încât nu ţine cont de poziţia de pe care plecă atunci când vine vorba de o pasiune a ei sau cât de mici îi sunt paşii, la final e convinsă că va ajunge în vârf, cu mult înaintea celor care fugeau pe lângă ea. Reghineanca nu este doar o fată cu talent, deoarece are şi înclinaţi reale la învăţătură, fiind pasionată de matematică, literatură şi biologie, drept dovadă a terminat clasa a IV-a cu FB şi primul semestru al clasei a V-a cu zece pe linie.
De-a lungul anilor a obţinut numeroase medalii de aur, argint şi bronz la olimpiadele de română, matematică şi engleză. Cea mai recentă distincţie a elevei este o menţiune obţinută la ediţia a X-a a Concursului Internaţional de matematică, “David Geller”, din 22 martie anul curent, la care au participat 167 de elevi din ţară şi din străinătate.
Profil:
Născută: 30 decembrie 2000, Reghin
Studii: elevă în clasa a V-a A în cadrul Gimnaziului “Alexandru Ceuşianu”
Familie: Iulia este fiica profesorului Sorin Iuonaş şi a economistei Salomia Iuonaş.
Ce-i place?
“Îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi, oameni noi, să acumulez cât mai mult din tot ceea ce mă înconjoară. Îmi place foarte mult să citesc, îmi place limba engleză, iar unul din visele mele este să îmi dau examenul de limbă Cambridge. Nu refuz niciodată, atunci când îmi permite timpul, să intru pe rețelele de socializare. Îmi place să înot și să schiez”.
Ce nu-i place?
“Nu îmi place făţărnicia, nu-mi plac oamenii răi. Nu îmi place negativismul și nu mi-ar place să-mi supăr sau să-mi dezamăgesc vreodată părinții”.