Menu

LA 28 DE ANI, BOGDAN UTA O IA DE LA ZERO IN FIECARE ZI

Pe vremea când în Reghin existau doar câteva conexiuni de internet, și acelea dial-up, într-un birou din spatele Liceului 1, Bogdan făcea site-uri. Era încă în liceu și le făcea doar ca să învețe. Apoi le-a făcut din plăcere. Astăzi le face pe mulți bani, pentru branduri grele.

În zece ani, de când a început să lucreze în domeniu, lucrurile s-au schimbat considerabil. Internet de mare viteză peste tot, o expansiune fantastică a
online-ului, revoluția webdesign-ului și, șansa de care Bogdan a știut să profite cel mai bine – comerțul online.
„Sunt întrebat câteodată ce a contat mai mult: norocul sau inspirația? Eu răspund că transpirația!”, spune râzând Bogdan. „Sigur că au fost decizii de luat, momente cruciale, oportunități în care insipația a fost de ajutor, dar în majoritatea timpului m-am axat pe muncă. Știam că e un domeniu nou, în care conta inovația, dar trebuia construită o bază fermă care, cred eu, numai prin muncă poate fi obținută.” În 2003, când termina liceul, s-a mutat la Târgu Mureș. A început să studieze automatizări în facultate. În paralel, făcea proiecte diverse pentru clienții care ajungeau la el. „La acel moment, era
prematur să vorbești de o piață a online-ului sau chiar și de o firmă de web-design. Eram unul din puținii din zonă care făcea asta, așa că eram căutat de oameni din toate domeniile, oameni vizionari, care intuiau de pe atunci puterea online-ului. Am făcut site-uri pentru tot felul de clienți: artiști, artizani, firme de consultanță financiară, utilaje pentru exploatare forestieră, televiziuni,
industria lemnului și altele.”

Nu își mai amintește care a fost primul site făcut în totalitate de el, însă știe exact proiectul în care a investit cel mai mult: ca timp, muncă și sacrificii. Se întâmpla în 2009.
„Nu cred că se poate spune că sunt un familist convins, atașat de casă. Sigur că țin la ambele aspecte, însă sunt alte priorități după care aleg să mă ghidez. Unul dintre ele, și poate cel mai important, este împlinirea pe plan profesional. Tocmai de aceea am ales atunci să mă mut în București. Am făcut-o când criza economică era în floare și când mulți mă sfătuiau să rămân acasă, unde puteam câștiga suficient de bine pentru un trai decent și o viață împlinită. Însă nu de asta aveam eu atunci nevoie. Ci de confirmarea că pot face ceva pe cont propriu. Și am făcut-o”.
2009 a fost anul în care Delazero.com, singura companie din țară specializată pe externalizarea serviciilor de e-commerce, printr-o platformă customizată și servicii integrate de
promovare și vânzări, se lansa.

Când magazinele online din țară puteau fi numărate pe o mână, iar criza economică închidea tot mai multe companii, 5 oameni decideau să o ia Delazero. Printre ei și Bogdan.
„Îmi aduc aminte că la prima întâlnire, veneam direct de la o vizionare de apartament. Plecasem noaptea din Reghin și după o noapte de condus și o zi de văzut apartamente, ne-am întâlnit cu toții. Întâlnirea aceea a fost ca un expresso italian: scurtă și tare, cu efect îndelungat. O cafea și niște bătăi de inimă cărora până acum nu le-a trecut efectul.”
Plecase din Mureș fără mare lucru, cu dorința de muncă, pasiunea pentru munte și fotografie. Delazero era abia la început, așadar nici nu se punea problema de profit.
„La început lucram trei oameni în total. Eu am fost nevoit să îmi iau o slujbă de web-developer la o altă companie pentru a mă putea întreține. Munceam acolo cam 10 ore pe zi, iar apoi veneam acasă și munceam pentru Delazero. Era foarte greu, dar eram extrem de motivat.”
Primul proiect Delazero.com a fost un mall online. Magazinul aduna furnizori din cele mai diverse sfere: fashion, IT, electrocasnice, accesorii.
„Muncind pentru acest magazin am învățat cel mai mult. Despre e-commerce, web-design, web-development, mecanisme publicitare, relația cu clienții, furnizorii și partenerii. Era foarte important să te documentezi și să încerci să faci cât mai multe pentru că în acest domeniu nu ai de unde să înveți. Noi suntem cei care scriem manualele, nu le citim. A fost un test. Din fericire, l-am trecut cu brio.”

După 2 ani de experiențe, compania a decis să se extindă. De această dată pe un alt tip de proiect: magazinele monobrand. Primul a fost www.remington-style.ro.
„Remington-style.ro a funcționat ca imbold și inspirație. Ne-am dat seama că această nișă, a magazinelor monobrand nu este deloc exploatată, așadar am decis să ne axăm mai mult pe această zonă. Am rămas pe monobrand, construind în continuare magazinele online pentru DeLonghi România și OTTER Distribution. Imediat după lansarea www.remington-style.ro, când am început să ne gândim și la următoarele proiecte, am decis să mă ocup numai de Delazero. De atunci, în fiecare zi, ora 18:00 mă prinde în același loc: la birou”.

„Nu ne-a fost greu să ajungem aici. Mai greu o să fie să ne menținem”

Bogdan spune că supremația în online nu o dă
brandul, nici clientul, nici compania din spate. Ci un mix în care toate cele trei părți trebuie implicate în aceeași măsură. O companie care imprementează o platformă de comerț online vine împreună cu specialiști în programare, web-developeri, web-designeri, oameni de vânzări, marketing și un management cât mai de calitate. Cum să ajungi în top în Google, cum să îți identifici clienții, cum să cauți metode de a-I fideliza sunt aspecte care se traduc în cifre și algoritmi pentru Bogdan. Abia mai apoi se traduc și în profit.
„Sunt extraordinar de multe aspecte care trebuiesc luate în considerare. De la abordarea clientului, de la prezentarea produsului pe care încerci să i-l vinzi, la modul în care îl faci să ajungă pe site-ul tău și mai apoi să rămână. Dacă noi am fi gândit toate acestea din prisma profitului, și nu a clientului, am fi văzut că la sfârșitul lunii nu există acest profit. Așadar, mai important decât dorința de a ajunge în top e să știi să te menții în top. Să fii corect din punct de vedere legal, să respecți normele scrise și nescrise ale internetului, să ai o intuiție fantastică. Sunt zile în care noi nu măsurăm profitul în bani. Ci în clienți mulțumiți, vizite în site, tranzacții finalizate”.

Aici sunt banii dumneavoastră

Întrebat dacă ar mai miza o dată pe online, Bogdan a spus că da. „În primul rând este pasiunea mea pentru acest domeniu. Am crescut odată cu el și mi-ar fi greu să mă apuc de altceva. Apoi, desigur, este și aspectul financiar. În patru ani de zile, Delazero a ajuns la o cifră de afaceri impresionantă, stabilind noi recorduri în fiecare zi. În mod cert, viitorul este aici: plătim online, tranzacționăm online, cumpărăm online. Aici circulă cei mai mulți bani.”

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Szocs Peter - lupta de 8 ani împotriva cancerului
REPOPULAREA REGHINULUI
Ioan Contiu, omul pe care vioara l-a plimbat prin lume
NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.
Doru Pop stindardul muzicii autentice romanesti
Filmul sfarsitului
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
Carmen Ioana Frandeș– model inspirațional
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
Prognoza meteo pentru începutul lui 2013
Noapte in flacari la Bistra-Muresului
LIVIU BOAR - CEL MAI LONGEVIV DIRECTOR DE ARHIVE DIN ROMANIA
Astazi: deschiderea laboratorului urban EDU+
FURT DE ENERGIE ELECTRICA LA IDICEL
DAREGHINTV CASTIGATOAREA SIMFEST 2013
PRIMARIA REGHIN VA INVITA LA PATINOAR!
PROGRAMUL FARMACIILOR REGHINENE IN AUGUST
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
 Mihnea Ionut Ognean, copilul minune campion mondial la 7 ani
Suspect de braconaj piscicol - identificat
ELENA TODERIC O PREOTEASA MODEL
SCDCO Reghin vrea sa omologheze la Reghin o noua rasa
Romania ar putea interzice mai multe tipuri de tigari.
DUPA 25 DE ANI, AU REINCEPUT SERBARILE IERNII LA REGHIN
TARGUL MESTERILOR POPULARI SI FESTIVAL NATIONAL DE POEZIE LA REGHIN
Gabi Toncean aduce la Reghin Campionatul  National de Culturism si Fitness.
Vizitele la spital permise doar intre orele 15-20
SAMBATA LA ZILELE REGHINULUI
Editorial - Radu Tuculescu
CAMPANIE DE COLECTARE A DESEURILOR
INFRACTIUNI RUTIERE
Tinerete fara batranete la Reghin!
Cine mai adopta cainii fara stapan ?
CONFERINTA DE INSTRUIRE A PRODUCATORILOR AGRICOLI LA REGHIN
BISERICA SASEASCA INTRE LEGENDA SI ADEVAR
DACA FRUMUSETEA AR AVEA IZ DE TOAMNA
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
La Multi Ani 2013!