Menu

Omagiu ultimului om de stiinta autodidact al Transilvaniei Kohl Istvan

S-a născut la Reghin, la 30 iulie 1922, unde a absolvit primele patru clase în cadrul ,,Gimnaziului Evanghelic” în 1937. La Târgu-Mureş şi-a însuşit meseria de cojocar, iar lângă tatăl său în oraşul natal a învăţat taxidermia, arta împăiatului animalelor. Împăierea nu este un lucru atât de uşor pe cât pare, cel care o realizează fiind nevoie să cunoască construcţia anatomică a fiecărui animal pentru a se reuşi redarea formei naturale. Înzestrat cu multă îndemânare şi perseverenţă, tânărul Istvan, a învăţat ca autodidact între anii 1942-1943, această meserie în atelierul tatălui său. Ca şi mulţi alţi reghineni din generaţia lui Khol Istvan a luptat în cel de-al doilea Război Mondial în armata română, participând în primă fază, la campania din est în octombrie 1943 şi apoi la campania din vest până în mai 1945. După stagiul militar şi prizonierat a profesat de sine stătător (1946-1949). O scurtă perioadă ajunge preparator la Muzeul de Vânătoare din Focşani. Se întoarce în oraşul natal, unde lucrează ca independent până în luna decembrie a anului 1951. An în care devine laborant şi preparator la Şcoala Pedagogică Maghiară, iar apoi la Liceul nr.2 Reghin, până în 1982 la pensionare. A ţinut multe prelegeri şi a organizat numeroase excursii pentru elevi, în cadrul cărora s-a străduit să îi înveţe, să se apropie de păsări şi de natură cu respectul cuvenit.  Kohl Istvan era un om care cultiva prietenia ca pe o floare rară. A avut dintotdeauna deschidere spre idei şi lucruri noi, dezinvolt în studii şi proiecte naturaliste, plin de pricepere didactică, nerv ornitologic şi spirit inventiv. 

A înfiinţat un muzeu şi a realizat 120 de comunicări ştiinţifice
Printr-o activitate susţinută a lui Kohl Istvan şi cu ajutorul directorului şcolii s-a înfiinţat Muzeul de Ştiinţe Naturale cu o colecţie de renume, bogată în animale împăiate. Bazându-se pe această colecţie ornitologul reghinean, şi-a desăvârşit de-a lungul anilor şi activitatea sa ştiinţifică care cuprinde circa 200 de articole de specialitate, în limbile română, maghiară, germană şi olandeză şi 120 de comunicări. Ornitologul s-a ocupat în general de păsări, de comportamentul, de alimentaţia şi ecologia lor. Ca şi o curiozitate la sfârşitul anilor 1960, ornitologul Kohl Istvan dovedeşte cuibăritul drepnelei mare (Apus apus), în Cheile Turzii. (Drepneaua este cea mai iute pasăre din lume, care poate ajunge la o viteză în zbor orizontal de 111,6 km/oră)

Colecţia sa din cadrul Muzeului de ştiinţe naturale, care funcţionează în incinta Liceului Tehnologic ,,Lucian Blaga”, însumează: 164 de mamifere, 1.000 de cranii de mamifere, 2.300 de păsări, 3.600 de schelete de păsări, peşti şi reptile, reprezentând 90% din ornitofauna României.  

 

În anul 1942, a fost desemnat observator al Institutului Ornitologic din Ungaria şi în 1990 a devenit membru al Societăţii Ornitologice Române.  A participat la numeroase simpozioane în ţară în Bucureşti, Bacău, Timişoara, Cluj-Napoca, Cristuru-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Oradea, Arad, Târgu-Mureş şi peste hotare în ţări precum: Ungaria la Budapesta, Koszeg şi Seged, în Austria la Viena şi Linz, în Slovacia la Bratislava şi Kosice, în Germania la Dresda, Kaiserslautern şi în Suedia la Svedala. 

 Dintre lucrările lui de specialitate iese în evidenţă cea care se referă la pescăruşul argintiu al Mării Negre. (Budapesta: Aquila, 1959, 1968),  ,,Speciile de bufniţe” (în publicaţia Muzeului Brukenthal, Sibiu, 1975, 1977, 1980), ,,Păsările Transilvaniei” (1988) şi ,,Despre ursul brun carpatin” (1997). 

 A reînfiinţat fanfara oraşului după război 

Kohl Istvan a fost şi un pasionat al muzicii, care a participat activ şi la viaţa muzicală reghineană, mai multe decenii. Din grija ornitologului în anul 1945 a reînfiinţat fanfara oraşului, al cărei dirijor a fost. A activat şi în orchestra semi-simfonică a şcolii, a predat zece ani la şcoala de muzică din municipiu. Datorită meritelor sale i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Reghinului, iar muzeul creat de el poartă astăzi numele. În 24 martie 1998, ultimul om de ştiinţă autodidact din Transilvania, a plecat spre o lume mai bună... nu înainte însă de a adăuga o picătură mare de pasiune şi talent întru protecţia naturii, a păsărilor şi a florilor în marele ocean al educaţiei ecologice,

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
MARIA GRAMA, UN GLAS CE ARE MENIREA DE A DUCE MAI DEPARTE CEEA CE SUNTEM
REGHINUL IN SARBATOARE DE ZIUA NATIONALA
LUCHIAN PANTEA, UN ACTOR NECONVENTIONAL
Politia Locala la Raport pe anul 2012
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
REPOPULAREA REGHINULUI
Gabi Toncean aduce la Reghin Campionatul  National de Culturism si Fitness.
Spectacol folcloric de dragobete
Ordine si Siguranta Publica, dezideratul Politiei Locale
SA FIE PRIMAVARA, PENTRU UN NOU INCEPUT!
O "CERERE DE CASATORIE" REUSITA, IN CULISELE TEATRULUI REGHINEAN
Cod galben de iarna la Reghin.
,,Reghin orasul viorilor” asteapta creatiile elevilor reghineni
CAMPANIA UMANITARA NORA CHIFOR
MARIUS PORTIK CEL CARE A RIDICAT STACHETA IN MEDIA LOCALA
Anamaria  Tomolea, o eleva care poarta in privire sclipirea autenticitatii
SAVA ALEXANDRU FLORIN - MUZICA ESTE EFORTUL MEU DUREROS SI EUFORIC
PROGRAMUL FARMACIILOR REGHINENE IN AUGUST
SECRETELE MEDIERII
TARGUL MESTERILOR POPULARI SI FESTIVAL NATIONAL DE POEZIE LA REGHIN
Reghin Iubirea Mea
Gall Rozalia are nevoie de 2000 de Euro care îi pot salva vederea
Ghita Zileriu  la Reghinul in direct
GABI CRISAN, REGHINEANUL CARE SI-A GASIT IMPLINIREA IN ANGOLA
De astazi revine taxa de prima inmatriculare!
Prof. Ioana Crișan a 5 ani de la întoarcerea  către  strămoși
PRIMUL STRAND DE LUX LA REGHIN
LOREDANA BENDRIS - PE URMELE UNUI VIS
De vorba cu Maria Neag
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
IRUM ANGAJEAZA LUCRATOR COMERCIAL
ARTA FOTOGRAFICA UN ALT MOD DE A PASI IN VIATA
Dragobetele a sarutat fetele anul acesta si la Reghin
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
Doctorul Liviu Moraru s-a mutat printre îngeri