Menu

HORATIU FORGACI UN CAMPION FARA "DACA", "DAR" SAU "POATE"

 Data de 1 septembrie a anului 2013 va rămâne în istoria culturismului reghinean odată cu obţinerea primului titlu de campion naţional de către un concitadin de-al nostru, care nu mai are nevoie de nicio prezentare: Horaţiu Forgaci. Sportivul a obţinut medalia de aur la categoria 100 kg, la Campionatul Naţional de culturism, fitness, bodyfitness, bodybuilding şi bikini, pentru seniori, senioare şi perechi, desfăşurat la Bistriţa în perioada, 30 august-1 septembrie. Horaţiu are 1,78 metri înălţime şi 94 de kg, este un sportiv foarte energic cu o masă musculară bine definită, pe care a lucrat-o cu multă perseverenţă la o sală de forţă din oraş. Puţini conştientizează însă că, în spatele unei medalii de aur stă o muncă titanică, sacrificii de tot felul, tone de transpiraţie şi multă determinare. L-am provocat la un dialog sincer şi fără subiecte tabu pe Horaţiu Forgaci, pentru a cunoaşte mai bine primul campion naţional la culturism al Reghinului. 

Reporter: Ce schimbări ai observat în jurul tău de când ai devenit campion naţional?
Horaţiu Forgaci: Mi se pare că oameni mă privesc cu mai mult respect şi simt în jurul meu o doză mai mare de admiraţie şi bunătate în raport cu persoana mea. E un sentiment frumos şi până la urmă sunt mândru că rezultatele au depăşit cele mai frumoase visuri ale mele. Deci înclin să îi dau perfectă dreptate, regelui Napoleon Bonaparte care spunea cândva că „Victoria aparţine celui mai perseverent”.
Rep: Cine este Horaţiu Forgaci pentru cei care nu te cunosc?
Rep: Sunt un reghinean care şi-a transformat o pasiune într-un mod de viaţă. Sunt angajatul unei societăţi de pază şi protecţie unde răspund de un corp de agenţi de intervenţie, practic culturismul de la vârsta de 14 ani şi în tmpul liber sunt şi instructor de culturism şi fitness în cadrul sălii de sport LEX ALY GYM din municipiu.

Rep: Cum a început pentru tine aventura în acest sport? Cum ţi-ai descoperit această vocaţie şi, mai ales, cum ai ajuns la performanţă?
F.H. Eram un copil când am văzut la televizor un concurs de culturism. Am fost fascinat de acele imagini şi mi-am spus în sinea mea, oare eu voi putea vreodată să arăt aşa? După împlinirea vârstei de 14 ani am început să mă antrenez singur, pot spune ca autodidact, într-o sală de sport veche. Nu pot să uit că făceam zilnic acelaşi antrenament simplu – piept, braţe şi spate la aceleaşi aparate! Cam aşa am făcut primii paşi „desculţi” în fascinanta şi interesanta lume a culturismului. Nu au fost prea încurajatori pentru mine dar, cu toate obstacolele, mă simţeam atras de acest sport ca de un magnet! Au urmat apoi şi zile mai bune, am făcut cunoştinţă cu aparate şi tehnici de antrenament moderne şi am intrat într-o altă „dimensiune” a existenţei mele ca sportiv. Însă, privind în urmă, pot spune că sportul mi-a dat ordine în tot ce am făcut şi niciodată nu m-am lăsat prins de excese.
Rep:Spicuieşte-ne câteva performanţe din palmaresul tău!
H.F.: Am 11 competiţii la care am participat. Iar ca şi palmares care ar merita consemnat aş aminti un loc III la Cupa “Pro Nutriţion” şi un loc II la categoria 90 de kg, la Campionatul Naţional de Culturism ediţia 2012 şi bine-nţeles medalia de aur la 100 de kg, la ediţia din 2013 a Campionatului Naţional de Culturism de la Bistriţa, desfăşurat în urmă cu câteva zile.

Rep: Care este secretul formei tale de invidiat?
H.F.: Am mai spus-o şi în alte interviuri, sala de antrenament este a doua mea casă! Motiv pentru care pregătirea fizică nu o întrerup niciodată dar aceasta, ca şi regimul alimentar, are perioade diferite... După sărbătorile de iarnă îmi fac programul pentru întregul an, iar începând cu luna februarie, concomitent cu intensificarea pregătirii fizice, intru pe un semi regim alimentar. Încep, cu 10-12 săptămâni înaintea competiţiei, să fac trei zile descărcare de carbohidraţi şi o zi de încărcare. În afara sezonului ajung la 100 de kg şi în concurs ajung la 93 de kg. Anul acesta am concurat la categoria 100 de kg şi la înălţimea mea de 1,78 cred că am reuşit să fiu cel mai uniform culturist. Eu am un fix, vreau să fiu uniform din cap până în picioare şi m-am dedicat neabătut tehnicilor cele mai stricte de antrenament şi am mers pe calea mea, fără ,,dacă”, „dar”, sau „poate”.
Rep: Cât durează un antrenament perfect?
H.F.: Din punctul meu de vedere, antrenamentul optim în sala de forţă trebuie să se încadreze între 30 şi 40 de minute. Personal fac 6 antrenamente pe săptămână, exceptând ziua de duminică, zi dedicată relaxării, asta când sunt în pregătiri pentru o competiţie iar când nu am competiţii fac pauză două zile.
Rep: Preferi un anumit fel de mâncare? Ai o băutură preferată?
H.F.: La mâncare nu sunt un tip deloc prietenţios. Mănânc în afara sezonului competiţional orice, iar dulciurile sunt preferatele mele. Proteina o caut să fie din plin în alimentaţia mea, legume şi fructe consum odată sau de două ori pe săptămână, pentru ca să nu se atrofieze muşchii iar corpul să îşi ia porţia de zahăr necesară din fructe. În schimb nu beau, nu fumez, poate de Crăciun beau un păhărel de vin. Singura băutură pe care o mai gust ocazional este berea fără alcool cu lămâie.
Rep: Ce apreciezi cel mai mult la o persoană?
H.F.: Sinceritatea
Rep: Dacă ar fi să îţi vinzi imaginea, cărui produs sau serviciu crezi că i s-ar putea asocia cel mai bine?
H.F.: Cel mai bine cred că aş putea să fiu imaginea unei firme de suplimente nutritive sau, de ce nu, să prezint lenjerie intimă pentru bărbaţi.
Rep: Ce rol joacă banii în viaţa ta?
H.F.: Acelaşi ca şi pentru ceilalţi oameni.
Rep: Ce nu ai putea să ierţi unui prieten?
H.F.: Trădarea
Rep: După ce motto te ghidezi în viaţă?
H.F.: ,,Călătorule, nu există drumuri. Drumurile se fac mergând”!
Rep: Spune-ne trei calităţi ale tale care te definesc ca persoană?
H.F.: Seriozitatea, optimismul şi consecvenţa.
Rep: Unde te vezi peste un an?
H.F.: Mai sus decât sunt acum, pe toate planurile. Ambiţia este aliatul perfect al învingătorului, spunea Marcio Barrios şi eu sunt un om foarte ambiţios când vine vorba de sport.

Rep: Această pasiune a ta, în care crezi cu tărie, dovada fiind rezultatele de până acum, ţi-a schimbat viaţa?
F.H. Categoric! Tot ceea ce fac în prezent se raportează la activitatea mea sportivă. Disciplina, răbdarea, tenacitatea, sunt noţiuni esenţiale care mi-au devenit familiare abia după ce am început să desluşesc cu adevărat tainele culturismului şi nu cred că exagerez dacă afirm că aceste virtuţi omeneşti îşi găsesc cel mai bine împlinirea în sport.

Rep: Ai un mentor spiritual în sport ?
F.H. Da, am un mentor, pe Gabriel Toncean, omul care mi-a îndrumat paşii spre culturism. Chiar dacă momentan este preşedintele Federaţiei de Culturism din România, în afara funcţiei el este un bun sportiv şi antrenor deopotrivă, căruia îi datorez o bună parte a succesului meu. . Îl cunosc de foarte mulţi ani şi pot spune că este sufletul performanţelor mele, antrenorul meu şi „elixirul” care mi-a dat forţa necesară depăşirii acelui prag care te propulsează spre performanţă. Recunosc că fără Gabi Toncean nu aş fi reuşit să ajung până aici şi poate nu aş fi reuşit să îmi ating potenţialul maxim, pentru că el e omul care a ştiut să mă menţină mereu optimist şi mereu motivat.
Rep: Care este cel mai mare vis al tău în plan personal?
F.H.: Cel mai mare vis al meu este să mă văd la casa mea, să îmi întemeiez o familie şi să am copii. Am o relaţie de aproape 7 ani cu o femeie specială, care merită orice efort.

Robert MATEI

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

Interviu cu inspiratia:Adina Pescarus
FURT DE ENERGIE ELECTRICA LA IDICEL
Vizitele la spital permise doar intre orele 15-20
MIHAELA POP - DE PE SCENA DIRECT PE PODIUMUL DE MODA
Suspecti de furturi identificati
NAVALIREA TATARILOR LA REGHIN
Opt din zece reghineni vor face asta de Revelion!
Ilie Frandas, protectorul cartilor vechi
Club Dogma, muzica faina pentru oameni faini!
IRUM ANGAJEAZA LUCRATOR COMERCIAL
CONFISCARI DE MATERIAL PIROTEHNIC LA REGHIN
DORINA FRENŢ, CONTABILA CARE A DESCOPERIT ÎN AŢĂ ŞI AC O SURSĂ DE VENIT CONSTANTĂ ÎN VIAŢĂ
Sandor Jozsef, reghineanul care a transformat terapiile cu sare intr-o afacere profitabila
VASILE POP, O MARCA VERITABILA A CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE MURES
KLARA EMESE POLITISTUL UNIVERSAL
LOREDANA BENDRIS - PE URMELE UNUI VIS
UN REGHINEAN ARE SANSA SA DEVINA CAMPION NATIONAL LA CULTURISM
Elena Costinas reghineanca ce nu lasa iconografia sa moara
Secretul unei casnicii - familia Maior
PRIMARIA REGHIN VA INVITA LA PATINOAR!
Paula Rusu
FII SATULUI IN HABIC
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR
REGHINEANCA NANCY MARIANA POP TANARA CARA VREA SA CUCEREASCA NEW-YORK-UL
Noul sef al Institutului National de Statistica este o mureseanca
 Aquaserv Reghin la raport, cu Ionut Gabriel Dumitrache
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR.
Prognoza meteo pentru începutul lui 2013
IULIA IUONAŞ, UN COPIL CARE OFERĂ VIAŢĂ SPAŢIULUI PUBLIC
DEZBATERE PUBLICA PRIVIND BUGETUL REGHINULUI
LIVIU BOAR - CEL MAI LONGEVIV DIRECTOR DE ARHIVE DIN ROMANIA
BILANTUL ZILELOR REGHINULUI
Arestari in cazul furturilor din Breaza
Un Reghin mai altfel: al nostru, al tuturor
ULTIMA ZI DIN FESTIVALUL VAII MURESULUI
Disparitie
GALA SPORTULUI REGHINEAN
Portret de artist: Moldovan Simion
Ordine si Siguranta Publica, dezideratul Politiei Locale