Menu

ANDREEA SUCIU: "SUNT CEEA CE MI-AM DORIT SA FIU"

Dansul înseamnă educaţie, dezvoltare şi mai ales disciplină. Dansul sportiv e un sport elitist care, din pacate, nu dă rezultate într-un timp scurt. Este nevoie de multă, foarte multă muncă, voinţă, sacrificii enorme, plus mii de ore de antrenament pentru o medalie. O persoană care ,,respiră dans” şi care a plătit pe pielea ei preţul corect pentru a-şi urma vocaţia, este cu siguranţă multicampioana de dans sportiv latino şi standard, Andreea Suciu. Reghineanca va împlini în 12 martie 20 de ani, este legitimată la Clubul de Dans ,,Dansul Viorilor” şi studentă la Facultatea de Sport din Cluj-Napoca, urmând în paralel şi o şcoală de antrenori de dans. A câştigat aproape tot ce se putea câştiga în ringul de dans, timp de 11 ani avându-l ca partener pe reghineanul Cristian Tomşa, alături de care a obţinut printre altele şi titlul de cel mai popular cuplu din România în anul 2006. De mai bine de un an, reghineanca face cuplu pe ringul de dans cu Fuioagă Codrin din Iaşi, fiind antrenaţi de Mirona Toncean. Andreea străluceşte pe ringul de dans la fiecare competiţie şi este un model pentru multe tinere, însă puţini ştiu că preţul succesului nu este la îndemâna oricui, dansatoarea sacrificându-şi copilăria pentru o carieră în dansul sportiv. Andreea are o natură idealistă, mintea plină de idei creative şi este mereu în competiţie cu propria-i persoană, motiv pentru care este dorincă să primească recunoaşterea valorii sale de la persoanele din jurul ei. Am provocat-o la un dialog pentru a afla mai multe amănunte despre cât de greu este să ajungi în vârful ierarhiei şi care este secretul să te menţii în top.  
Reporter: Cum au fost începuturile tale în dans sportiv?
Andreea Suciu: Practic dansul sportiv de la vârsta de 4 ani şi jumătate, însoţită de tatăl meu Viorel Suciu la fiecare antrenament. La început nu făceam antrenamente fără tata, fugeam automat după el dacă ieşea din sală. Însă, când am ajuns la Gimnaziul ,,Mirona” mi-am dat seama că trebuie să accept să fac şi antrenamente fără ca tata să fie în sală. Acolo l-am cunoscut pe Cristian Tomşa, alături de care am format o pereche excepţională timp de 11 ani şi cu care am obţinut rezultate frumoase. Dar nu e deloc uşor, deoarece practicarea acestui sport graţios presupune multă muncă, dăruire şi conştiinciozitate. Pe lângă toate acestea, părinţii trebuie să facă eforturi considerabile pentru a-şi încuraja copiii să îşi urmeze visul. Am învăţat pe pielea mea că dansul sportiv este un sport care necesită foarte multă muncă şi dacă nu te antrenezi intens şi la modul cel mai serios, nu poţi obţine rezultate remaracabile.
Rep: Care sunt cele mai importante distincţi din palmaresul tău?
A.S.: Am circa 110 cupe acasă obţinute la diverse competiţii de dans sportiv, însă sunt mai multe, deoarece sunt concursuri unde primeam o singură cupă şi atunci dădeam cu banul cui îi rămâne trofeul. Însă aş putea aminti câteva titluri de care sunt foarte mândră. Locul I la Cupa României în 2007, campioni naţionali la secţiunea Latino în 2006 şi în 2007, vicecampioni naţionali în 2009 la secţiunea standard. Titlul de Campioni Naţionali la ,,Zece dansuri” în 2008 şi în 2009, locul III în 2010, alături de Cristian Tomşa şi locul V la ,,Zece dansuri” alături de noul meu partener Fuioagă Codrin.
Rep: Cui crezi că datorezi succesul de care te bucuri astăzi?
A.S.: În primul rând, port un respect foarte mare antrenorilor care m-au format, părinţilor mei care m-au sprijinit financiar şi moral necondiţionat zi de zi şi, bineînţeles, Mironei Toncean care este mentorul meu spiritual şi pe care o admir foarte mult pentru determinarea cu care dansează şi antrenează. Nu cunosc o persoană mai ambiţioasă decât ea, am învăţat foarte multe lucruri de la ea.
Rep: În afara dansului, cu ce îşi mai ocupă Andreea puţinul timp rămas liber?
A.S.: Când nu sunt în program competiţional, mai ies cu prietenii la un suc sau la un film la cinematograf ori mai socializez pe Facebook ca orice adolescent de vârsta mea, dar nu fac abuz.
Rep: Câte ore îţi dedici antrenamentului zilnic?
A.S.: În perioada competiţională mă antrenez între 8 şi 10 ore zilnic, dar nu mă plâng pentru că Dumnezeu m-a binecuvântat să pot face ceea ce îmi place.
Rep: Cine este cea mai bună prietenă a Andreei Suciu?
A.S.: Categoric, verişoara mea Andra Marian, fostă colegă de dans sportiv care, momentan este studentă la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, secţia coregrafie.
Rep: Câte ţinute de concurs ai în garderobă şi cât sunt de costisitoare?
A.S.: În fiecare an îmi procur 4 ţinute de concurs cu care dansez la câteva competiţii şi apoi rămân la colecţie. Am acasă o mulţime de ţinute de concurs, de când am început să practic acest sport, pentru că în momentul în care treci de la o categorie la alta nu le mai poţi folosi în competiţii. Ultima rochiţă care am achiziţionat-o pentru viitorul Campionat Naţional a costat 900 de Euro.
Rep: Care este cea mai mare ambiţie pe care ţi-ai propus să o realizezi în 2013, în plan sportiv?
A.S.: Participăm în luna aprilie la Campionatul Naţional de ,,Zece dansuri”de la Iaşi, unde ne pregătim la secţiunile latino şi standard şi unde sperăm să urcăm pe podium. E foarte greu să câştigăm o asemenea competiţie, în care se întrec perechile cele mai bune din ţară, dar mergem încrezători că avem şanse reale să fim printre campioni.
Rep: Încă nu ai împlinit 20 de ani, faci parte din lotul naţional de dansatori şi eşti instructor de dans. Cum te simţi?
A.S.: Mă simt foarte bine astăzi în pielea mea. Sunt ce mi-am dorit să fiu. Fac parte din lotul naţional de dans sportiv al României, sunt instructor de dans la Clubul ,,Dansul Viorilor” şi la Gimnaziul privat ,,Mirona”, este o muncă frumoasă care mă motivează şi care mă împlineşte şi după ce îmi voi lua atestatul de antrenor, vreau să formez la Reghin alte perechi de dansatori la şcoala de dans care m-a format şi pe mine.
Rep: Pentru fanii tăi, răspunde-ne la o întrebare mai delicată. Andreea Suciu este îndrăgostită?
A.S.: Am o relaţie serioasă şi un prieten care îmi înţelege cariera.
Rep: Dintre toate ţările în care ai participat la concursuri, care te-au impresionat cel mai mult?
A.S.: Am avut un campionat mondial în Canada, unde am obţinut locul 17, am avut o participare la un alt campionat, în Rusia, iar când eram mai mică am fost la un campionat de dans în Irlanda. Sunt ţări impresionante şi experienţe unice unde m-am străduit să reprezint România cu mândrie.


back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

NAVALIREA TATARILOR LA REGHIN
Suspecti de furturi identificati
Arestari in cazul furturilor din Breaza
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
CONFERINTA DE INSTRUIRE A PRODUCATORILOR AGRICOLI LA REGHIN
INVATATURA DA OMULUI DEMINITATE
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
Gall Rozalia are nevoie de 2000 de Euro care îi pot salva vederea
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR
LA 28 DE ANI, BOGDAN UTA O IA DE LA ZERO IN FIECARE ZI
RODICA NEGRU DE LA CREDINTA LA INCREDERE
MELINDA MOLNAR IN SLUJBA PACIENTULUI
Ghita Zileriu  la Reghinul in direct
Vizi Imre "Impecabil"
Vizitele la spital permise doar intre orele 15-20
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
 Peisaj de toamna cu miros de scoala
Tabara de Schi la Toplita
SAMBATA LA ZILELE REGHINULUI
Viata lunga si multe realizari!
Florin Vos cel mai mediatizat artist reghinean
Ioan Contiu, omul pe care vioara l-a plimbat prin lume
Ispas Alexandru - 100 de ani sarbatoriti la Reghin
MESAJUL PRIMARULUI MARIA PRECUP
Romania ar putea interzice mai multe tipuri de tigari.
MARIA BORZAN IN LUNA MARTIE
Gospodari şi oameni de onoare din judeţul Mureş
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
Doru Pop stindardul muzicii autentice romanesti
Trei copii bolnavi de hemofilie din Reghin condamnati sa se chinuie
Urmarit international, localizat si identificat
LOREDANA COFARI: AM AJUNS ACOLO UNDE AM VISAT
TEATRUL PRINDE VIATA LA REGHIN
Idealuri
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
Holera si ciuma neagra in istoria Reghinului
Tinerete fara batranete la Reghin!
Paula Rusu
164 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU