Menu

Antoniu Rusu o noua voce speciala

Antoniu Rusu, artistul ,,de serviciu” al Caselor de Cultură din Reghin

Antoniu Rusu Vasile este un nume nou în rândul artiştilor locali, care promovează muzica populară, muzica bisericească şi opereta, deopotrivă. Tânărul are 25 de ani, a studiat timp de 8 ani pianul, este absolvent de teologie şi cântă din plăcere la toate evenimentele unde este solicitat. În ciuda staturii impunătoare: 1,95 cm şi 100 de kg, am descoperit un tânăr zglobiu, volubil, deschis la suflet şi la dialog. Antoniu abordează doar melodii din folclorul autentic al unor artişti din generaţia de aur a folclorului românesc precum: Ion Sotelecan, Liviu Becichi, Petre Săbădeanu şi Ion Cristoreanu.     

 

A debutat cu piesa ,,Toată lumea are un dor”

S-a născut în 16 noiembrie 1988, clasele primare absolvindu-le la Gimnaziul ,,Florea Bogdan”, iar Liceul la Grupul Școlar ,,Petru Maior”, profilul matematică-informatică. În paralel, a studiat şi pianul, 8 ani, cu profesoara Hassel Viorica, după care se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii ,,1 Decembrie 1918”, din Alba-Iulia, secţia teologie pastorală, unde l-a avut ca îndrumător pe părintele profesor Adam Domin. A început de timpuriu să cânte în strana bisericii şi apoi să cocheteze cu muzica populară şi romanţele, cu sprijinul directorului Casei de Cultură ,,Eugen Nicoară”, Ioan Conţiu, care i-a anticipat potenţialul. ,,Aveam 16 ani când am participat la etapa națională, ediţia din 2005, a festivalului ,,Flori de pe Mureş”, organizată de Casa de Cultură ,,George Enescu”. Am debutat cu o melodie ,,Toată lumea are un dor”, a solistului Ionuţ Fulea şi cu o doină, pe care am învăţat-o de la bunicul meu din satul Caşva, comuna Gurghiu, intitulată ,,Din poiană de la boi”. Bucuria mea a fost dublă, pentru că am plecat acasă cu o menţiune din partea juriului”, rememorează Antoniu.  Momentan, reghineanul, cântă din plăcere, nu pentru bani, motiv pentru care o serie de prieteni i-au propus să cânte la nunţile lor. În paralel cu activitatea muzicală, Antoniu şi-a continuat şi studiile universitare, astfel că în anul 2013 a devenit masterant în Teologie comparată, în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.  

Cântă la cerere şi din plăcere 

Din isprăvile muzicale ale talentatului interpret în devenire, amintim: ,,Dragobetele sărută fetele”, din 22 februarie 2014, când Antoniu a interpretat în duet cu solista Florina Oprea Beatrice piesele ,,Ce s-ar face inima” şi doina ,,Mărie, Mărie”, în deschiderea spectacolului organizat de Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară”. A avut apariţii pe scena ,,Zilelor Reghinene” şi la festivalurile de tradițiii şi obiceiuri populare ,,Festivalul Văii Mureşului” şi ,,Festivalul Văii Gurghiului”. A concurat în festivalul de folclor ,,Mioriţa”, din Topliţa, cu melodia, compoziţie proprie „Hai mândră, joacă jocul”. A participat la etapa din 2006 a concursului „Moştenitorii”, organizat de emisiunea ,,Tezaur folcloric” de la Televiziunea Română, clasându-se pe locul IV. A concertat alături de Marcel Pavel,  Marcel Crăciunescu, Sorin Pantea şi Doru Pop în 7 martie 2014, la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” într-un spectacol extraordinar, dedicat ,,Zilei Internaţionale a Femeilor”. De doi ani, Antoniu este şi dirijorul corului parohiei ,,Sfântul Gheorghe”, din municipiu, format din 30 de enoriaşi. Sub bagheta reghineanului, corul a avut mai multe ieşiri în public, printre care amintim: concertul de colinde ,,Lerui Mărului”,  concertul de colinde ,,Festivalul iernii, 2012”, la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” şi cea mai recentă apariţie, de la Concertul de Muzică Religioasă “Lumină Lină din Lumină”, organizat de Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”, în 25 aprilie, anul curent. În viitor, reghineanul şi-ar dori să înregistreze un material discografic de muzică populară în memoria bunicului său din partea mamei, Şuteu Dumitru, de la, care, spun toţi membrii familiei ar fi moştenit vocea şi iubirea pentru cântecul popular.    

 

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

MAGDA PUSKAS
SIGURANTA NU ESTE UN JOC DE NOROC
S-A INTORS LA PRIMA DRAGOSTE: RADIO-UL
ZILELE BIBLIOTECII
DAREGHINTV CASTIGATOAREA SIMFEST 2013
Spectacol folcloric de dragobete
PROGRAMUL FARMACIILOR REGHINENE IN AUGUST
Reuniune culturala
DORINTA DE A VISA, INSPIRATIA DE A TRAI!
CAMPANIA DE AJUTORARE PENTRU NORA CHIFOR
Ziua Portilor deschise la Politia Reghin
GALA SPORTULUI REGHINEAN
LIVIU BOAR - CEL MAI LONGEVIV DIRECTOR DE ARHIVE DIN ROMANIA
DACA FRUMUSETEA AR AVEA IZ DE TOAMNA
PESTE 4 MILIOANE DE INSTRUMENTE PRODUSE LA REGHIN
Viata lunga si multe realizari!
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
BISERICA SASEASCA INTRE LEGENDA SI ADEVAR
Irina Sular versus Luca Anamaria
Tanar aflat la o petrecere a murit înjunghiat de alt invitat
Disparitie
PAULA VREA SA TRAIASCA! IMPREUNA O PUTEM AJUTA.
Urmarit international, localizat si identificat
Preotul protopop Teodor Beldean despre “Nasterea Domnului”
Suspecti de furturi identificati
Noul sef al Institutului National de Statistica este o mureseanca
In atentia persoanelor cu dizabilitati si a apartinatorilor acestora
Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
Opt din zece reghineni vor face asta de Revelion!
ROXANA SUCIU, REGHINEANCA CU DIMENSIUNI APROAPE DE PERFECTIUNE
PROGRAMUL DE DUMUNICA A ZILELOR REGHINULUI
Ispas Alexandru - 100 de ani sarbatoriti la Reghin
ASTAZI: RECITAL DE PIAN
Muzeul etnografic din Reghin, membru în Asociația Muzeelor din Aer Liber
LA 28 DE ANI, BOGDAN UTA O IA DE LA ZERO IN FIECARE ZI
Astazi: deschiderea laboratorului urban EDU+
Rotary Club Reghin actioneaza in spirit de prietenie pentru comunitate
Politia Locala la Raport pe anul 2012
ORBAN CSABA VREA SA DEVINA COBAI PENTRU EXPERIENTE MEDICALE
ACTIVITATEA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA MURES