CATALIN CIOBA PROMOTORUL TINERELOR SPERANTE DIN FOLCLOR
- font size decrease font size increase font size
,,De câţiva ani încoace, versul popular a câştigat teren bun în grădina sufletului, prin creaţia tânărului Cătălin Cioba, fiu al satului românesc transilvan, director al Căminului Cultural din localitatea Nadăşa, judeţul Mureş, consilier al primarului Maria Moldovan din comuna Beica de Jos şi nu în ultimul rând poet. Îndrăgostit de locul natal, de dealurile, livezile, gospodăriile, plantele, pietrele, fântânile şi locuitorii lui, Cătălin Cioba surprinde stări, anotimpuri, atitudini pe care apoi le versifică, uneori duios, alteori critic”, scria Sorina Bloj despre cel mai popular rapsod al momentului din judeţul Mureş, în prefaţa cărţii ,, Lung îi drumu’ până-n rai”, editată recent de nădăşan.
Cătălin Cioba din Nadăşa are un talent înnăscut pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale şi este un rebel fără pauză când vine vorba de tradiţii şi obiceiuri. A moştenit acest ,,microb”de la o prietenă din copilărie, Raluca Focşan Bogătean pe care a ajutat-o în adolescenţă să achiziţioneze costume populare autentice din satul său natal. Dar debutul în poezie l-a realizat abia în 2007 la îndemnul Sorinei Bloj, care l-a încurajat să scrie versuri populare inspirate din viaţa satului românesc.
A debutat atipic ca poet cu volumul ,,La gorunul cu suspine” în anul 2008, suportându-şi singur cheltuielile de editare a cărţii. Un an mai târziu a editat cel de-al doilea volum „Să vă am pe voi aproape”, urmat de a treia carte în 2012, volume la care a primit un real sprijin din partea primarului comunei Beica de Jos, Maria Moldovan. În data de 2 februarie a acestui an la cea de-a VI-a ediţie a evenimentului cultural tradiţional ,,Balul Însuraţilor”, unic în ţară şi-a lansat cea de-a patra carte ,,Lung îi drumu până-n rai”, carte care şi-a epuizat stocul într-o singură zi. Apariţia celui de al patrulea volum nu ar fi fost posibil, fără sprijinul material al interpretei de muzică populară Ionela Moruţan, căruia artistul i-a compus mai multe texte, cel mai apreciat de public fiind cel al piesei ,,M-aş urca în cer, da-i greu”, care a ajuns pe locul I într-un top naţional în 2012 şi care i-a adus consacrarea şi în afara judeţului Mureş a rapsodului popular.
A editat patru volume de versuri şi a compus aproape 1.000 de poezii.
Toate cele patru volume de versuri sunt dedicate în special sătenilor din Nadăşa. Creaţiile rapsodului se apropie vertiginos de impresionanta cifră de 1.000 de poezii în decurs de 7 ani. „Mă bazez pe întâmplări, iar acestea mă inspiră. Am scris foarte multe versuri pentru artişti cunoscuţi, fiecare cerându-mi lucrări pe o anumită temă”, a declarat poetul pentru revista ,,Reghinul Nostru”. Multe persoane vin la el cu întâmplări din tinereţe pentru a da viaţă acestora, transformându-le în versuri.
Pentru această toamnă Cătălin Cioba pregăteşte un material care şi-ar dori să se materializeze într-un nou volum de umor ţărănesc, pentru care caută un sponsor inimos.
Noaptea este momentul său de inspiraţie, scrie şi trăieşte fiecare strofă pentru că tot ce creează are legătură cu satul său, cu viaţa trăită până acum. „Am avut multe ocazii să plec din sat şi să fac bani, însă am rămas aici pentru că îmi iubesc neamul, tradiţiile şi obiceiurile moştenite, de tot ceea ce ţăranul român atinge”, mărturiseşte rapsodul. În ciuda oportunităţilor care i le-a oferit viaţa, Cătălin se încăpăţânează să trăiască la ţară, la Nadăşa, pentru că iubeşte tradiţiile şi bătrânii satului. Deşi lucrează la oraş şi face zilnic naveta de la ţară, nu se lasă fascinat de mirajul mediului urban sau de cel al Occidentului.
Scrie texte pentru 40 de artişti consacraţi şi debutanţi.
Soliştii de muzică populară abia aşteaptă o nouă carte publicată de autor pentru a orchestra noi cântece, inspiraţi de temele pe care le propune Cătălin Cioba. Îndoliat de atâtea rele, în timpul liber rapsodul compune texte despre viaţa satului de altădată şi valorile neamului românesc pentru cei mai îndrăgiţi cântăreţi de folclor din zonă. Puţini ştiu faptul că momentan Cătălin a ajuns să lucreze la cerere cu 40 de artişti consacraţi şi tinere speranţe ale folclorului. Printre marii interpreţi ai judeţului Mureş, cu care colaborează, se numără: Doru Pop, Ionela Moruţan, Florin Vos, Răzvan Moroşanu, Maria Neag, Sorin Pantea şi Dănuţ Pop, iar dintre interpreţii tineri care s-au evidenţiat la festivaluri naţionale obţinând premii importante cu piesele sale, se numără: Cotârlă Cosmin şi Georgiana Puşcaş.
A moderat trei emisiuni TV
Rapsodul nu a scăpat nici o ocazie să promoveze după puterile sale, oriunde şi oricând, valorile neamului românesc şi obiceiurile românilor. O perioadă a moderat emisiunile de folclor la televiziunea locală DAReghin TV „Moştenitorii Neamului”, unde erau promovate grupurile folclorice din zona Reghinului şi erau invitaţi diferiţi meşteşugari şi meşteri populari şi emisiunea ,,Lada cu Zestre”, o emisiune dedicată tinerilor speranţe care băteau la porţile afirmării ca interpreţi de muzică populară. Cătălin i-a adunat în jurul său, le-a scris versuri, i-a recomandat pentru diferite spectacole şi festivaluri şi mulţi dintre ei astăzi chiar îi pot mulţumi că s-au remarcat. Cea mai nouă emisiune tv pe care o moderează în prezent la DAReghin TV, împreună cu Valentin Zogorean, se intitulează ,,Pe un drum cu voia bună”, o emisiune de divertisment, transmisă în direct, în fiecare vineri de la orele 21.30.
Organizează anual patru festivaluri de promovare a tradiţiilor
Rapsodul popular a înfiinţat în anul 2009 Asociaţia Culturală ,,Glasul Pământului” sub a cărui egidă implementează proiecte culturale, ajungând să organizeze anul acesta patru festivaluri folclorice în comuna sa natală. ,,Cetină Verde de Brad”, festival de colinzi şi obiceiuri de iarnă şi Festivalul ,,Lumină din Lumină”, organizate în satul Nadăşa şi ajunse ambele la ediţia a VI-a. Festivalul ,,Întoarcerea la Vatră”, organizat în satul Şerbeni, anul acesta în 18 august, va ajunge la ediţia a IV-a şi îl va avea în recital, ,,cap de afiş” pe îndrăgitul interpret Ion Dordoi. Rapsodul mai are o dorinţă arzătoare, ca în acest an să organizeze un festival de Sfântul Ilie şi în satul Căcuci. Recordul de artişti pe mp, l-a realizat la festivalul ,,Cetină Verde de Brad”, unde a reuşit să aducă pe scena din satul Nadăşa 400 de artişti şi rapsozi populari într-un singur spectacol. ,,Cel mai mare sprijin pe care l-am primit de la o persoană fizică în organizarea acestor evenimente a fost din partea deputatului Vasile Gliga care m-a ajutat necondiţionat la fiecare ediţie a festivalului, iar ca şi instituţie bineînţeles că am avut întotdeauna sprijinul primarului comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, o femeie care respectă tradiţia şi investeşte în promovarea valorilor ori de câte ori este necesar în limita posibilităţilor,,.
În luna noiembrie a anului 2012, Cătălin a înfiinţat la Beica de Jos un grup de dansuri populare intitulat ,,Moştenitorii Neamului” format din 12 perechi de dansatori, elevi şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 20 de ani, pentru care se zbate să caute surse de finanţare pentru a le asigura pregătirea cu instructori de dans de la Ansamblul Profesionist „Mureşul” din Târgu-Mureş.
Cel mai mare regret al rapsodului este faptul că a intrat în politică, domeniu care i-a adus cele mai mari dezamăgiri, însă speră să compenseze gustul amar cu satisfacţiile care visează să i le aducă statutul de student, deoarece, în această toamnă mai are o ambiţie personală, să dea admitere la Facultatea de Litere în Bucureşti, studii care să îl ajute să îi fie recunoscută valoarea poetică a versurilor şi ideilor sale la un nivel mai înalt.
Profil:
Născut: 15 septembrie 1975, Reghin, locuieşte momentan în satul Nadăşa, comuna Beica de Jos.
Studii: Liceul Industrial ,,Petru Maior” Reghin
Familie: Necăsătorit
Îi place: Sunt foarte pretenţios când îmi aleg prietenii, de aceea îmi plac oamenii sinceri şi pozitivi. Îmi plac provocările, îmi place să visez şi să lupt pentru visele mele.
Nu îi place: Nu îmi place făţărnicia şi prietenii falşi.