Menu

Doru Pop stindardul muzicii autentice romanesti

Cine Doru-n lume îşi cântă ca şi cucu numele şi când lumea îl ascultă uită supărările?

Aşa îşi începea discursul la lansarea celui de al şaselea CD, semnat de interpretul Doru Pop, rapsodul popular Cătălin Cioba, în 11 iulie 2012.  Piese precum: ,,Am îndrăgit doi ochi albaştri”, ,,Grea mi-o fost viaţa, măi frate”, ,,N-am o scară să mă sui”, ,,Zi, ţigane, aşe” sau ,,Gurghiul apă lină”, sunt piese de referinţă din repertoriul solistului Doru Pop care au intrat în conştiinţa colectivă şi în inimile reghinenilor. Un artist matur, om de mare valoare artistică şi sufletească, cu o carieră impresionantă de 27 de ani încununată de la un capăt la altul cu lauri, Doru este printre puţinii interpreţi care îşi permit luxul de a cânta doar ce simte, face asta pentru că este printre puţinii artişti care nu au devenit dependenţi de banii pr care-i câştigă.

Are zeci de videoclipuri şi apariţii TV, foarte multe spectacole în ţară şi străinătate. Cel mai recent spectacol al solistului Doru Pop a avut loc în luna mai, în judeţul Bistriţa-Năsăud, alături de una dintre cele mai îndrăgite interprete din România, Irina Loghin, fapt ce îi confirmă valoarea.

A fost admis cu nota 10 la Şcoala de Arte din 600 de candidaţi

S-a născut ca să cânte şi ca să încânte. Doru Pop a văzut lumina zilei în 13 iunie 1967, în comuna Hodac, provine dintr-o familie de români, dintr-un bunic maestru într-ale cântaului la fluier şi un tată cu un timbru vocal frumos, puternic şi renumit meşteşugar constructor de fluiere şi naiuri, Pop Dumitru, Mitică  Bizonar. Tânărul Doru Pop a fost descoperit de profesoara de muzică Moksai Cornelia şi, sub coordonarea ei, a început să cânte folk, alături de o formaţie a elevilor hodăceni, pe care îi acompania la chitară. Au urmat mai multe ediţii ale "Cântării României", de la care nu s-a întors niciodată fără vreun premiu. Pasiunea pentru joc, cântec şi tradiţii însă l-au determinat, să îşi continue studiile liceale la Şcoala Populară de Arte din Târgu-Mureş, unde a fost admis cu nota 10, din 600 de concurenţi. Şcola a absolvit-o cu brio, după care au început spectacolele, colaborările cu diferite formaţii din judeţ, însă Reghinul a fost locul care l-a format ca artist. Consacrea lui Doru Pop se produce în 1993, odată cu apariţia primului său album. Vocea şi mesajul cântecelor sale, l-au impus foarte repede în sfera cântecului popular tradiţional din judeţ şi apoi din ţară.

Alături de formatia "Dinamic", din Reghin, Doru Pop a editat trei albume de muzica folclorică si de petrecere. O perioadă a fost solistul formaţiei ,,Mesaj” a Restaurantului ,,Pădurea Rotundă”, care s-a bucurat ani buni de o mare popularitate în rândul reghinenilor. 

De 7 ani este antena 1 în folclor a Târgu-Mureşului 

Pe lângă semnalmentele fizice impunătoare 1,86 cm şi 87 de kg, Doru Pop se dovedeşte un artist cu o energie inepuizabilă, ajungând la maturitate cu 27 de ani de carieră, care pe lângă harul cu care la înzestrat Dumnezeu pentru a cânta, carismaticul reghinean a fost înzestrat şi cu darul oratoriei, ajungând să modereze, de şapte ani, cu succes emisiunea tv ,,La izvor de cant şi joc” din cadrul Televiziunii Antena 1 Târgu-Mureş. ,,Doru Pop este un artist valoros pentru că întotdeauna în cântecele lui prezintă satul natal, satul transilvănean cu care el ţine o legătură permanentă, în special cu Hodacul, satul lui de baştină, de unde îşi trage seva cântecelor sale” spunea despre artistul Doru Pop, în 2012, directorul Ansamblului de profesionişti ,,Mureşul” din Târgu-Mureş, Titi Boantă, la lansarea albumului „Tinereţe Mândră Floare”. Fiind un solist cu o dedicare profundă în faţa muzicii, foarte sever cu sine însuşi, în anul 2013, reghineanul şi-a construit propriul studiou de înregistrări, pentru a putea imprima melodii, care să poată oferi o claritate cât mai apropiată de adevăr a sunetului înregistrat. Interpretul, momentan lucrează la cel de al 7-lea album personal, însă visul cel mai mare al ,,veteranului”, Doru Pop, este ca într-o zi să aibă şi o casă de producţie şi să devină propriul său producător. „Încearcă să devii mai bun şi să te cunoşti pe tine însuţi înainte de a încerca să descoperi cine sunt alţii sau să aştepţi ca ei să te cunoască aşa cum eşti cu adevărat”, este una din vorbele de duh ale artistului Doru Pop, care în viaţa personală este căsătorit din 1988 şi este tatăl a doi băieţi: Doru şi Alin, în care îşi pune nădejdea să îi ducă mai departe talentul artistic, mai devreme sau mai târziu, sub o formă sau alta. Singurul regret în viaţă este că nu s-a căsătorit la 18 ani. Pentru mai multe informaţii cei interesaţi despre artist pot găsi pe site-ul: www dorupop.ro   

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

ZILELE REGHINULUI EDITIA 2013
S-A INTORS LA PRIMA DRAGOSTE: RADIO-UL
Sorina Bloj o femeie din viitor care canta trecutul
ACADEMICIANUL OVIDIU BOJOR LA REGHIN
CONFISCARI DE MATERIAL PIROTEHNIC LA REGHIN
NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.
Tanar aflat la o petrecere a murit înjunghiat de alt invitat
Clubul Dansul Viorilor a fost vizitat de Mos Craciun
Portret de artist: Moldovan Simion
CONFERINTA DE INSTRUIRE A PRODUCATORILOR AGRICOLI LA REGHIN
"CARTEA JUNGLEI” la Reghin
Marcel Craciunescu un cantaret "hardjock”
CRISTIAN ASZALOS O REVELATIE IN PRESA SPORTIVA
SILVA REGHIN PRIMA FABRICA DIN ROMANIA CARE A FACUT EXPORT DE BERE
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
LOREDANA BENDRIS - PE URMELE UNUI VIS
Moment Solemn in Jandarmeria Mureseana
ORBAN CSABA VREA SA DEVINA COBAI PENTRU EXPERIENTE MEDICALE
Din 6 ianuarie se schimba modul de contact al Protectiei Consumatorului
PRIMAVARA ACEASTA ALERGAM PENTRU REGHIN
S.O.S CĂTRE AUTORITĂŢILE LOCALE: PREŢUIŢI ULTIMII 7 VETERANI DE RĂZBOI AI REGHINULUI!
S.P.C.L.E.P REGHIN DESERVEŞTE 92.000 DE LOCUITORI
Noul sef al Institutului National de Statistica este o mureseanca
Antoniu Rusu o noua voce speciala
Omagiu  ultimului om de stiinta autodidact al Transilvaniei Kohl Istvan
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
Ispas Alexandru - 100 de ani sarbatoriti la Reghin
BIANCA SOMESAN O "MISS TEACHER"
Elixirul frumusetii la "Felly"
Un Reghin infloritor
Secretul unei casnicii - familia Maior
CONTINUA FURTURILE DE BRAZI
Gospodari şi oameni de onoare din judeţul Mureş
SAMBATA: BYRON LA TEATRUL NATIONAL
ANDREEA MILASAN SAU POVESTEA FRUMUSETII CE TRECE DINCOLO DE STICLA
PROGRAMUL DE DUMUNICA A ZILELOR REGHINULUI
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
Asociatiile de Proprietari din Cartierul Unirii executate silit datorita debitelor la RAGCL
Colindul fulgilor de nea
Carmen Ioana Frandeș– model inspirațional