MAGDA PUSKAS
- font size decrease font size increase font size
Magda Puskas, folkista care ne-a îndulcit adolescenţa
Cantautoarea de muzică folk Magdalena Puskas aparţine în egală măsură amintirilor dragi multora dintre reghineni, dar şi prezentului muzicii folk, în care artista este activă şi implicată până la ultima picătură de energie. Chiar dacă acum e stabilită la Cluj-Napoca, ex. solistă Grupului Ecou, se reîntoarce la Reghin cu drag, pentru a susţine un concert, pentru fanii cărora le-a îndulcit adolescenţa. Cunoscuta cântăreaţă de folk Magdalena Puskas, de doar 1,56 m înălţime, s-a născut la Reghin în 14 ianuarie 1961 şi a debutat în oraşul natal la 6 ani, cu piesa „Fata mamii, ce vrei tu?”. În clasa a treia, a ajuns la „Casa Pionierilor”, unde trebuia să înveţe chitara…însă acolo s-a evidenţiat prin voce, motiv pentru care a fost îndrumată să cânte, la început muzică populară, după care a continuat cu muzica uşoară, consacrându-se în concursul „Cântarea României” şi „Cenaclul Flacăra” cu Sorina Bloj ca membre a Grupului Ecou. Chiar şi publicul tânăr care nu a prins anii de aur ai „Ecoului”, o descoperă pe Magda Puskas acum, cu admiraţie şi respect. Multe piese de suflet din vremea Cenaclului Flacăra, precum: „Taina”, „La o cană cu vin”, „Cireşul”, „Lăsaţi-mă să merg pe bicicletă”, „Partaj”, cântate de Magda, sunt ascultate şi azi cu interes de generaţiile tinere, însă nu au trecut neobservate nici melodiile noi ale artistei „Desculţi prin zăpadă” sau „Mi-e bine, mi-e jale”. Ultima oară am văzut-o pe Magda la Reghin, anul trecut, la cafeneaua ,,Dogma”. Magda a urcat pe scenă alături de tinerii chitarişti, Rareş Suciu din Mediaş şi Marius Ştefan, din Suceava, împreună cu care au transformat o seară banală de vineri într-o frumoasă poveste folk cu adânci rădăcini în timp, de pe vremea Grupului Ecou, şi cu compoziţii noi cântate cu generozitate publicului prezent. Poate nu ar strica, autorităţile locale să îi confere un titlu de ,,Cetăţean de Onoare” al Reghinului, veteranei muzicii folk, pentru revigorarea acestui curent muzical la nivel naţional, care, în opinia mea, ar merita să fie invitată mai des să concerteze la Reghin, de organizatorii de evenimente mari, care au cam uitat-o în ultima perioadă, voluntar sau involuntar.
Magdalena şi Sorina au format un ,,Ecou” răsunător în folk
Grupul „Ecoul” s-a format la Reghin, pornind de la o nebunie de liceu, într-o perioadă în care muzica folk reprezenta un curent foarte la modă, în jurul româncei Sorina Bloj şi al unguroaicei Magdalena Puskas. Debutul oficial al Grupului ,,Ecoul” a avut loc în 27 mai 1981, la Galaţi, prin participarea la festivalul „Baladele Dunării”, unde unul dintre membrii juriului a fost poetul Adrian Păunescu, alături de membrii Cenaclului Flacăra. Participarea la acest festival a adus premiul Revistei Flacăra, precum şi premiul al doilea al concursului. Intrarea în „Cenaclul Flacăra” s-a realizat cu un prim spectacol la Oradea. Cea mai reprezentativă melodie a grupului Ecou este „Taina”, pe care iniţial Magda a compus-o în limba engleză, fiind la modă în perioada anilor ’80, melodie ce avea să ajungă un hit în zona muzicii folk. Melodia a fost tradusă şi interpretată în limba română cu ocazia împlinirii vârstei de 20 de ani a Sorinei Bloj. În 1983, Sorina Bloj s-a îmbolnăvit şi astfel a rămas Magdalena fără grup. Atunci, s-a „aliat” cu regretata Tatiana Stepa şi au format grupul Partaj, care, la început, cânta melodiile Magdei, ca mai apoi cele două să îşi echilibreze tehnicile şi să creeze împreună. Magda a mai cântat de-a lungul anilor alături de Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Valeriu Sterian, Mircea Vintilă şi a avut o strânsă prietenie cu „Cristi Minculescu, fratele meu brunet” şi „Ştefan Hruşcă, fratele meu blond”, cum îi place să îi alinte Magda. Reghineanca este una dintre persoanele creditate pentru revigorarea folkului românesc, după anul 2000. Magdalena Puskas nu are doar talent muzical, ci şi veleităţi de moderator de televiziune, dovedindu-şi calităţile în emisiuni de profil pe care le-a moderat la posturi precum: Orizont TV, Baia Mare, şi ulterior la One TV Transilvania.
Momentan concertează cu Florin Ştefan şi Rareş Suciu
În 2011, Magda Puskas a aniversat 30 de ani de la debutul în Cenaclul Flacăra, moment celebrat prin aducerea unui suflu nou pieselor sale, printr-o colaborare de succes cu muzicieni de excepţie: Tcha Limberger, Florin Ştefan, Aladár Pusztai, Cătălin Pop şi Oana Pop. Turneul naţional ce a cuprins cei 30 de ani de folk ai Magdei a marcat un număr impresionant de oraşe. Şi spectatori pe masură. Momentan, concertele din prezent ale Magdei sunt încununate de prezenţa a doi chitarişti de mare calitate: Florin Ştefan şi Rareş Suciu.