Menu

Maria Precup „Un intelept ia propriile sale decizii, un om ignorant urmeaza opinia publica”

Maria Precup este cu siguranţă una dintre cele mai reprezentative femei ale ,,oraşului viorilor”. A devenit prima femeie primar din istoria Reghinului, după ce timp de 18 ani a îndeplinit funcţia de director economic al Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Locativă şi de Transport Urban Persoane din localitate. Deşi a văzut lumina zilei în Habic, un sat mic al comunei Petelea, Maria a avut o determinare precisă: aceea de a-şi depăşi condiţia. A învăţat din greu, specializându-se în meseria de contabil statistician analist, iar Dumnezeu i-a scos în cale, treptat, oameni care au ajutat-o.

A început să lucreze în Reghin din 1974, remarcându-se de la an la an în conştiinţa reghinenilor. A devenit primar după alegerile locale din 10 iunie 2012, cu un rezultat remarcabil. Am provocat-o la un dialog fără tabuuri, un dialog obiectiv şi realist despre omul Maria Precup.

Reporter: Aveţi în oraş un loc preferat, sau mai bine zis, un loc în care vă simţiţi cel mai bine?
Maria Precup: Mie îmi este foarte drag tot Reghinul. Lucrez în acest municipiu din 1974 şi puţină lume ştie că am refuzat multe oportunităţi de a mă muta în diverse oraşe mari, având în vedere că soţul meu era director al fabricii de bere care aparţinea de centrala din Bucureşti. I s-au propus de-a lungul anilor o serie de funcţii importante în diverse oraşe. Niciodată nu ne-am putut muta pentru că ne-am legat foarte tare sufleteşte de oamenii de aici şi de Reghin. Este un oraş foarte cald şi primitor, cu o arhitectură impresionantă. Eu sunt legată definitiv de această urbe ! De fiecare dată când călătoresc prin ţară sau în străinătate, mă întorc acasă foarte obosită. Dar în momentul în care ajung acasă, în Reghin, am senzaţia că sunt într-o staţiune unde mă reculeg şi mă relaxez. Poate nu întâmplător am ales Reghinul ca reşedinţă, pentru că este la interferenţa localităţilor de naştere a mea şi a soţului meu, eu fiind născută în Habic şi soţul în Morăreni.
Rep: Cum vedeţi astăzi funcţia de primar după şapte luni de mandat?
M.P.: Când am intrat în competiţia de candidat la funcţia de primar, eu eram viceprimar al Reghinului şi munceam foarte mult. Îmi spuneam atunci că, dacă o să ajung primar, voi fi un om liber, voi decide eu şi nu voi mai munci atât. Mie nu îmi este frică de muncă, însă îl invidiam pe fostul primar pentru cât îi era de bine în funcția pe care o ocupa. După ce am ajuns primar mi-am schimbat foarte mult viziunea şi atitudinea. Pentru că funcţia de primar este extraordinar de responsabilă, sau poate că omul Maria Precup îi dă responsabilitatea necesară. Spun asta pentru că e o constatare: muncesc de fapt mult mai mult decât înainte. Trebuie să iau decizii şi să gândesc foarte bine aceste decizii de care, uneori, depinde soarta reghinenilor. Un proverb celebru spune că ,,Un înţelept ia propriile sale decizii, în timp ce un om ignorant urmează opinia publică”. Eu am început să iau decizii, nu doresc să fiu un primar superficial. Încerc să responsabilizez şi echipa cu care lucrez. Echipa din primărie nu era obişnuită să ia decizii, făcea ce i se spunea. Pentru că nu sunt atotştiutoare şi sunt conştientă că nu pot să ştiu mai mult decât oamenii de specialitate din fiecare serviciu, încerc ca primar să fac o echipă în care să împărţim responsabilitatea şi să luăm deciziile oportune care, în acelaşi timp trebuie să fie legale. Doresc astfel să sporesc gradul de transparenţă în întreaga administraţie publică. Munca mea este mai grea deoarece, subordonaţii mei nu sunt obişnuiţi să îi las să ia decizii, să îşi organizeze singuri munca şi să îi responsabilizeze pe funcţionarii de care răspund.
Rep: Se aude prin târg că vreţi să implementaţi un mod inedit de a rezolva problemele cetăţenilor cu ajutorul televiziunii şi al telefonului. Cum, mai exact?
M.P.: Da, aşa este. Până acum am tatonat terenul şi am decis, împreună cu consilierul meu personal, să realizez o emisiune săptămânală intitulată „Primarul în direct” la televiziunile locale DAReghin TV şi Gliga TV. În cadrul acestei emisiuni, care va dura poate o oră sau două, cetăţenii cu diverse probleme vor putea să intre în direct în dialog cu mine. Asta aduce un avantaj cetăţenilor care au probleme curente edilitare pe care îi mai scutim de o deplasare la primărie, pentru a se înscrie în audienţă. De multe ori durează până ajung în legătură cu mine. Telefonic, în cadrul emisiunii, eu voi încerca să le ofer sfaturile cele mai practice şi dacă mă depăşesc, o să îi îndrum către un serviciu de specialitate. Mai avem un proiect pe care vrem să îl implementăm numit ,,Cetăţeanul în direct”. Accesul cetăţenilor la acest serviciu on-line de comunicare, se va face apelând numărul de telefon 0365-711-711. Cei care doresc să primească informaţii actualizate de interes public îşi pot oferi datele de contact, urmând ca a doua zi să fie apelaţi pentru comunicările importante cerute de cetăţeni. La acest număr de telefon se centralizează informaţiile, se repartizează pe fiecare birou şi serviciu care are competenţe pentru fiecare tip de solicitare, iar a doua zi, funcţionarul desemnat este obligat să ofere un răspuns telefonic persoanei care a solicitat informaţia. La fel ca şi emisiunea televizată, acest serviciu îl vom implementa din dorinţa de a economisi timpul cetăţenilor, care ştim că este preţios. Astfel, pentru a obţine informaţii utile din Primăria Reghin, cetăţeanul nu mai este obligat să facă deplasări inutile sau să îşi modifice programul pentru a ajunge la primărie, având posibilitatea ca la orice oră, cu un singur apel telefonic să poată intra în posesia informaţilor dorite.
Rep: Cum vreţi să arate Reghinul după 4 ani de mandat?
M.P.: Am o ambiţie foarte mare! Când voi termina mandatul meu de primar, vreau să nu existe nicio străduţă neasfaltată în Reghin, nicio stradă fără canalizare şi nicio stradă neiluminată. Vreau ca toate unităţile de învăţământ să funcţioneze la standarde europene, vom face reabilitările necesare, începând de la grupurile sociale până la tâmplărie cu termopane, încălzire şi materiale didactice. Vom reabilita spitalul municipal, sediul Poliţiei Locale, vreau să avem un cinematograf din nou şi să construim o pârtie de schi şi un patinoar pentru care deja am identificat o locaţie. Să nu uităm că a fost o perioadă frumoasă de 8 ani a fostului primar când Reghinul a beneficiat de sume imense la buget după vinderea Fabricii de Bere şi a creditelor contractate. Dar eu am preluat primăria într-o stare financiară destul de grea. Noi abia acum începem să restituim creditul SAMTID făcut de primăria Reghin în anii trecuţi pentru investiţii edilitar - gospodăreşti. Primăria a beneficiat de o perioadă de graţie şi, din luna octombrie a anului 2012, am început să restituim creditul. Doresc să precizez că în 2013 numai dobânda şi comisionul pe credit este de 21 de miliarde de lei vechi, iar rata este de 7 miliarde. Puţini cetăţeni ştiu că numai costul creditului plus dobânzile şi comisioanele de gestionare a creditului, dacă ar trebui să le plătim acum, ar fi echivalentul unui buget anual al Reghinului. De aceea, momentan, nu avem disponibilităţi pentru investiţii şi atunci munca mea va fi de a atrage fonduri europene de orice fel. Voi avea un mandat foarte greu şi sunt conştientă de acest lucru, dar sunt convinsă că, bucurându-mă de înţelegerea, toleranţa şi răbdarea cetăţenilor, fiecare va beneficia de necesităţile pe care le-am enumerat.
Rep: Maria Precup are un model în administraţie?
M.P.: Ca om, îl admir pe Sorin Oprescu, care a demonstrat că în administraţie nu mai merge cu minciuna şi, ca femeie primar, o preţuiesc pe Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, care este o femeie foarte bine pregătită, puternică şi degajată.
Rep: Ce o relaxează pe Maria Precup după o zi de muncă?
M.P.: Pentru că eu toată ziua vorbesc la serviciu, când ajung acasă am nevoie de linişte şi, primul lucru pe care îl fac este să mă odihnesc o jumătate de oră. Ce mă relaxează? Să gătesc, să mă întâlnesc cu cei dragi şi familia mea, lângă care petrec din ce în mai puțin timp din cauza programului. Ca oricărei femei, îmi place să merg la cumpărături, dar şi asta o fac destul de rar deoarece îmi place să mă implic în ajutorarea cazurilor sociale grave, o mare parte din resursele mele financiare îndreaptându-se în acea direcție.
Rep: Am fost şi eu de faţă când aţi oferit bani din buzunarul dumneavoastră unor persoane nevoiaşe, pe vremea când eraţi viceprimar…
M.P.: Dau din suflet de fiecare dată când cineva mă impresionează. Eu numai din buzunarul meu dau, nu am altă sursă de venituri. Și-atunci bugetul meu de plăceri personale se reduce substanţial, începând şi eu să ţin evidenţa zilelor când primesc salariul. Din păcate nu mai pot să ţin contabilităţi din această funcţie şi trăiesc doar din acest salar. Poate că nu e rău acest lucru, pentru că asta mă face să îi înţeleg mai bine pe cei care trăiesc dintr-un singur salar, mă face mai realistă.
Rep: Sunteţi o persoană superstiţioasă?
M.P.: Nu am nicio prejudecată care decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămăşiţe ale animismului. Nu cred că cititul horoscopului este o superstiţie. Ăsta e singurul lucru pe care îl fac. Sunt un capricorn veritabil, născut la 1 ianuarie şi în general mi se adevereşte horoscopul săptămânal, urania şi horoscopul chinezesc.
Rep: Aveţi un film preferat?
M.P.: Da, îmi place foarte mult serialul ,,Pasărea Spin”, cu Richard Chamberlain.
Rep: Sunteţi o persoană puternică în profesie şi în acelaşi timp sensibilă în viaţă. Când a plâns ultima dată Maria Precup?
M.P.: Am plâns aseară, privind la televizor cazul copiilor internaţi în secţia de pediatrie a Spitalului de urgenţă din Buzău, legaţi de mâini şi de picioare cu feşe de gratiile paturilor. Mă obsedează mânuţele acelea micuţe legate şi le-am visat azi-noapte. M-am gândit azi-dimineaţă că aş putea să îi adopt pe acei copii dacă aş avea mai mult timp liber. Eu plâng destul de des şi mă impresionează cazurile sociale şi faptul că sunt foarte ocupată mă face de foarte multe ori să mă simt vinovată că nu am suficient timp pentru nepoţeii mei. Uneori chiar mă gândesc că, dacă timpul mi-ar permite, asta aș face: aş creşte copii orfani, cărora să le ofer o viaţă decentă.
Rep: Aţi avut ca slogan electoral „Maria Jos Pălăria!”, însă niciodată nu v-am văzut purtând o pălărie.
M.P.: Nu port pentru că nu cred că îmi stă bine cu pălărie. Poate a fost un slogan extravagant sau nonconformist, dar ce mă bucură cel mai mult este că după campania electorală mi-am apropiat cel mai mult copiii, care de fiecare dată când mă văd pe stradă strigă: „Uite-o pe Maria Precup!” Cred că, dacă ar fi alegeri şi de 1 iunie cu copiii Reghinului, aceștia m-ar vota. Îmi amintesc că, la un moment dat, mi-a spus un băieţel de 7 ani : „Să ştiţi că eu pe dumneavoastră v-am votat !” Aş vrea să mă laud cu faptul că, de Crăciun, am primit un set de scrisori de la elevii Gimnaziului ,,Alexandru Ceuşianu”. Unii m-au felicitat, alţii mi-au dat sfaturi pentru „Maria primar”, dar sunt și copii care m-au critiat. Le-am răspuns personal şi mi-ar face plăcere ca, la un moment dat, să le publicăm în revista voastră, să vedeţi ce lucruri pot scrie copiii de clasele a VI-a.
Rep: Aveţi 37 de ani de căsătorie. Care este secretul unui mariaj atât de longeviv?
M.P.: Ne-am căsătorit din foarte mare dragoste. Secretul sunt principiile care îmi călăuzesc viaţa. Dacă te hotărâşti să îţi întemeiezi o familie, trebuie să ai încredere în partenerul tău, să fii tolerant şi responsabil. Avem doi copii care au avut nevoie de noi. Avem noi nevoie unul de celălalt. Au nevoie nepoţii de bunici şi nu îmi concep viaţa singură sau cu alt bărbat. Nu îmi este uşor să îmi împac statutul de soţie, care nu a plecat niciodată fără soţul ei, cu statutul de om politic şi primar care impune multe deplasări în teritoriu şi şedinţe de partid sau de consiliu. Dar îi mulţumesc soţului meu că mă înţelege şi că dispune de inepuizabile resurse afective.
Rep: Sunteţi un primar modern, cu facebook. Câţi prieteni virtuali aveţi?
M.P.: Am facebook, deci exist! Aşa se spune nu? Am cont pe facebook de pe vremea când eram viceprimar. Am postate fotografii cu mine din activitatea profesională, dar am şi fotografii personale din tinereţea mea şi cu părinţii mei. Momentan, am ajuns la cifra de 4774 de prieteni.

back to top

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

REGHINUL IN IMAGINI

BISERICA DIN HABIC A FOST RESFINTITA
Aytai Ghita, solistul care a adus la Reghin moda cantatului la nunti
Interviu cu inspiratia:Adina Pescarus
Viata lunga si multe realizari!
Roadele toamnei scoase la iveala de Ziua Recoltei
8 martie sarbatorim Ziua Internationala a Femeii
NATALIA GLIGA A CANTAT PENTRU 200 DE PRESEDINTE DE STATE
SAMBATA: BYRON LA TEATRUL NATIONAL
Două echipe mureșene față în față în sferturile de finală ale Cupei României la futsal
Tabara de Schi la Toplita
HORATIU FORGACI - CAMPION NATIONAL LA CULTURISM
Ordine si Siguranta Publica, dezideratul Politiei Locale
LISTA ELEVILOR REGHINENI PREMIANTI LA OLIMPIADE SAU CONCURSURI SCOLARE
CONFERINTA DE INSTRUIRE A PRODUCATORILOR AGRICOLI LA REGHIN
Vizitele la spital permise doar intre orele 15-20
A fost odata…
ZILELE BIBLIOTECII
FII SATULUI IN HABIC
REPOPULAREA REGHINULUI
NOI GRADATII DE ZIUA POLITIEI LA REGHIN
163 DE ANI DE EXISTENTA A JANDARMERIEI ROMANE
A riscat totul ca să o ia "Delazero" în capitală
Comorile din jurul Reghinului intre mit si adevar
Vant puternic si viscol pana marti
Campanie de prevenire a furturilor din autoturisme
Opt din zece reghineni vor face asta de Revelion!
De vorba cu Maria Neag
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR
In atentia persoanelor cu dizabilitati si a apartinatorilor acestora
Szocs Peter - lupta de 8 ani împotriva cancerului
DUPA 25 DE ANI, AU REINCEPUT SERBARILE IERNII LA REGHIN
TEATRUL PRINDE VIATA LA REGHIN
PRIMUL AVION SMURD DE ASTAZI OPERABIL
SCDCO Reghin vrea sa omologheze la Reghin o noua rasa
ZEITA FRUMUSETII, ANCA POP, SE DESTAINUIE REGHINENILOR.
PROGRAMUL DE DUMUNICA A ZILELOR REGHINULUI
ARTA FOTOGRAFICA UN ALT MOD DE A PASI IN VIATA
APIA a inceput de vizare a carnetelor agricole
 Multumim Radu Tuculescu pentru „ARS MARIS” a sasea oara
Adio mama, adio tata. Hai liberare!