Sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul
- font size decrease font size increase font size
Crestinii de pretutindeni sărbatoresc astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Inaintemergatorul”, pentru ca a anunţat venirea lui Hristos.
In trecut de Sfântul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai păstrat doar ospatul final, ospăţ ce incheie astfel ciclul sărbatorilor de iarnă. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele bătrâne le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu sa le stropească şi apoi făceau o masă comună.
Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Totodată, Sfântul Ioan este considerat protectorul pruncilor, iar tradiţia spune că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte multi romani poarta numele de Ion, Ioan sau Ioana, sau derivatele: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.